ua en ru

Нардеп пропонує легалізувати тіньові доходи громадян, що принесе держбюджету до 3,5 млрд грн на рік

Народний депутат від Партії регіонів Григорій Смітюх запропонував легалізувати тіньові доходи юридичних та фізичних осіб, що за рік дозволить залучити до держбюджету додатково від 3 до 3,5 млрд грн. Про це йдеться в законопроекті №3590 "Про легалізацію доходів юридичних та фізичних осіб", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Згідно з документом, протягом року юридичні та фізичні особи - громадяни України зможуть у добровільному порядку задекларувати доходи: гроші, цінні папери, рухоме і нерухоме майно, майнові права, об'єкти за кордоном, з яких не були сплачені податки. Декларація, подана до Міністерства юстиції, повинна містити інформацію про суб'єкта легалізації, перелік майна, його місцезнаходження та вартість. Протягом 10 днів Міністерство юстиції України видаватиме свідоцтво про легалізацію доходів, оплата за яке становитиме 1% від вартості легалізованих активів.

Згідно з законопроектом,відповідальність за легалізацію доходів пропонується покласти на Міністерство юстиції, яке буде приймати декларації від громадян, у тому числі тих, які проживають за кордоном. Законопроект передбачає, що держава не буде вимагати від громадян повідомляти про джерела легализируемых доходів.

Мін'юст повинен буде визначити перелік осіб, які отримають доступ до декларацій про доходи. Вони будуть нести персоніфіковану відповідальність за розголошення інформації, аж до тюремного ув'язнення строком до п'яти років.

Легалізація доходів не допускається, якщо їх отримання пов'язане із вчиненням тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, життя, здоров'я і волі особи, миру і безпеки людства, міжнародного правопорядку, а також із сферою обігу наркотичних засобів.

Держава гарантує, що проти суб'єкта легалізації не буде розпочато кримінального або адміністративного переслідування в рамках амністії капіталів. Однак Мін'юст зможе надати інформацію з декларації правоохоронним органам за рішенням Верховного суду, якщо проти особи буде порушено кримінальну справу, не пов'язану з легалізацією. За інші випадки розголошення інформації про легалізовані доходи посадових осіб Мін'юсту можуть позбавити волі на термін до п'яти років.

Автори документа прогнозують, що в рік легалізації держбюджет додатково отримає від 3 до 3,5 млрд грн.

"Передбачені законопроектом положення спрямовані на поліпшення умов для розвитку в Україні відкритої, прозорої ринкової економіки, сприяння її детінізації, впорядкування діяльності правоохоронних органів, активізацію підприємницької діяльності, запобігання правопорушень, неправомірного перерозподілу об'єктів власності", - йдеться у пояснювальній записці до документу.