ua en ru

Нардепи виключили з меморандуму про мир та злагоду положення про зупинення АТО

Народні депутати виключили з фінальної редакції меморандуму про мир та злагоду положення про необхідність зупинення антитерористичної операції у східних регіонах України.

Народні депутати виключили з фінальної редакції меморандуму про мир та злагоду положення про необхідність зупинення антитерористичної операції у східних регіонах України.

Зокрема, після серії переговорів голів депутатських груп та фракцій з остаточної редакції меморандум було виключено наступне положення: "Рада України закликає до відновлення правопорядку та громадського спокою в державі шляхом зупинення кровопролиття, притягнення до відповідальності всіх, хто винен у вбивствах мирних людей під час масових акцій протесту, зупинення проведення антитерористичної операції на півдні і сході України та повернення військовослужбовців, задіяних в антитерористичній операції до місць їх постійної дислокації".

Також з фінального варіанту меморандуму було виключено положення про позаблоковий статус України та про участь України у будь-яких політичних та економічних міждержавних союзах виключно за результатами всенародного референдуму.

Нагадаємо, народні депутати сьогодні під час вечірнього засіданні ухвалили меморандум миру та злагоди. За нього проголосували 252 нардепа. З фракції Партії регіонів за цей закон проголосували 64 депутати, в фракції "Батьківщина" - 59 нардепів, з фракції "Удар" - 30, з депутатської групи "Економічний розвиток" проголосували 33 нардепи, з групи "Суверенна європейська Україна" - 27 парламентарів.

Поміж іншим, у даному меморандумі Верховна Рада України зобов'язується поруч з конституційним статусом української мови як державної, забезпечить гарантування російської мови, а також інших регіональних мов і мов нацменшин в місцях їх компактного проживання, а також ухвалити закон про місцеві референдуми.