ua en ru

Нардеп Алексєєв прокоментував можливість злиття UniCredit з російським "Альфа-банком"

Нардеп Алексєєв прокоментував можливість злиття UniCredit з російським "Альфа-банком" Фото: Сергій Алексєєв

Народний депутат України від "Блоку Петра Порошенко" Сергій Алексєєв, який у минулому мав відношення до банківського сектору в якості партнера юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери", прокоментував інформацію в ЗМІ про можливість злиття UniCredit з російським "Альфа-банком".

"Я не можу вірити в те, що UniCredit піде з ринку. Більше того, я зроблю все, щоб жоден з іноземних банків не мав бажання йти з України, - заявив нардеп Алексєєв.

Так само він зазначив, що подібні наміри у банку вже були при минулій владі. Це було пов'язано з одним з великих "кидків" у банківській історії України, коли "Укрсоцбанк", що входить в UniCredit, видав кредит на 200 млн дол. під будівництво, а позичальник "тихою" незаконно вивів заставне майно, припинивши обслуговувати кредит.

Нардеп разом з іншими депутатами мають намір на законодавчому рівні створити сприятливі умови для роботи іноземних інвесторів в Україні. Алексєєв ініціював створення у Верховній Раді Тимчасової слідчої комісії щодо захисту прав іноземних інвесторів. А також розробляє законопроект про повернення довіри до іноземних інвесторів.

На питання про те, як він оцінює можливе злиття з точки зору юриспруденції, Сергій Алексєєв відповів, що Україна дуже залежна від європейських інвестицій. Національного інвестора просто немає після кількох хвиль кризи.

Політик вважає, що розвивати малий і середній бізнес можна лише шляхом відкриття можливостей для кредитування, UniCredit - другий за потужністю іноземний банк з національним капіталом. Він зазначив, що Україна не може втрачати такого інвестора. Це буде жорстким ударом для банківської системи та економіки в цілому.

"Я очолюю групу міжпарламентських зв'язків України та Італії. Нещодавно був у Римі, зустрічався з міністром юстиції і сенаторами. UniСredit для них індикатор в бізнесі. Повірте, якщо він піде, до нас не зайде жоден італійський інвестор", - підсумував Алексєєв.

Варто відзначити, 7 серпня 2015 було оголошено про те, що ABH Holdings SA (Далі ABHH), приватна інвестиційна холдингова компанія, головний офіс якої знаходиться в Люксембурзі, з інвестиціями в низку банківських груп на території країн СНД і Європи, підписала меморандум про наміри (Memorandum of understanding) і вступила в тримісячні ексклюзивні переговори з UniCredit Group щодо купівлі ПАТ "Укрсоцбанк" в Україні в обмін на міноритарну частку володіння в ABHH. Операцію супроводжують Rothschild and UniCredit Corporate & Investment Banking.

"Ця запропонована угода є одночасно тактичною та стратегічною. Завдяки їй ABHH, наша інвестиційна холдингова компанія зі штаб-квартирою в Люксембурзі, стане неперевершеним гравцем на українському ринку, а глобальна італійська банківська група UniСredit (UCG) стане акціонером ABHH", - повідомив голова ABHH Петро Авен.