ua en ru

НАЗК пропонує впорядкувати держфінансування партій

НАЗК пропонує впорядкувати держфінансування партій Фото: Наталя Корчак (kmu.gov.ua)

Партіям пропонуют чітко визначити, на які саме цілі використовувати кошти, отримані з держбюджету

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) підготувало низку пропозицій щодо визначення напрямків використання політичними партіями коштів, виділених з державного бюджету на фінансування статутної діяльності партій. Про це повідомила голова НАЗК Наталія Корчак, передає прес-служба агентства.

"В законодавстві має бути чітко визначено, на які саме цілі можуть бути використані кошти, отримані партією з державного бюджету, і що саме означає поняття "статутна діяльність" партії. Ми пропонуємо робочій групі розглянути наші пропозиції. Це стосується доповнення статті 17-1 та статті 17-3 закону", - зазначила Корчак.

Рекомендації передані на розгляд робочої групи при комітеті Верховної Ради України з питань запобігання і протидії політичній корупції . Пропозиції стосуються внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні".

За словами Корчак, пропонується уточнити, що бюджетні кошти спрямовуються на фінансування статутної діяльності політичних партій, не пов’язану з їхньою участю у виборах народних депутатів України, виборах президента України і місцевих виборах.

Зокрема, йдеться про витрати на: працю штатних працівників; податки та інші обов’язкові платежі; програмне забезпечення; відрядження (окрім закордонних); комунальні послуги; громадські приймальні; конференції та з'їзди, що пов'язані із завданнями партії; створення наукових, експертних, аналітичних, дослідницьких центрів з розробки програмних документів партії, законопроектів та підзаконних актів; придбання предметів тривалого користування, вартістю не більше 8 мінімальних зарплат; проведення партією петиційних кампаній.

Також НАЗК пропонує розширити умови не лише для політичних партій, а й для їх місцевий організацій, котрі набули статусу юридичної особи.

Нагадаємо, у державному бюджеті України на 2018 рік передбачено, що 75% коштів, виділених на фінансування НАЗК, буде спрямовано на фінансування партій.