ua en ru

Намір держави регулювати ціни на молоко може призвести до банкрутства сільгосппідприємств, або завести галузь у тінь, - УКАБ

Законопроект про внесення молока в список об'єктів державного цінового регулювання може призвести до банкрутства українських сільськогосподарських підприємств і молокопереробних компаній, або завести галузь у тінь. Таку думку висловив президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Лісітсса.

За його словами, мова йде про законопроект, за яким пропонується, що переробники повинні розраховуватись за молоко впродовж семи днів з моменту його поставки на підприємство. "Тут основна проблема в тому, що, на жаль, наші парламентарі не розуміють суті молочного сектору і ті інструменти, які вони запроваджують, не принесуть жодної користі молочній галузі, а навпаки призведуть до того, що ця галузь буде знищена. Вимога розраховуватись з постачальниками молока-сировини в семиденний термін і водночас набагато триваліший термін розрахунків з переробниками - 60 днів - вимагатиме залучення кредитних ресурсів для закупівель молока, що негативно позначиться на собівартості готової продукції та фінансовому стані молокопереробних підприємств" - сказав Лісітсса.

Він зауважив, що знаючи ситуацію на фінансовому ринку України і, особливо, що стосується фінансування сільського господарства, очевидно, що переробні господарства цього тиску не витримають. "Відповідно, вони або збанкрутують, або перейдуть на тіньові розрахунки, що приведе до подальшого зниження закупівельних цін на молоко в Україні і підвищення імпортної складової на нашому ринку", - прогнозує експерт.

На думку президента УКАБ, необхідно або не приймати цей законопроект, або врахувати всі ланки - щоб торгові мережі теж протягом 7 днів розраховувались з переробними господарствами.

Нагадаємо, 22 травня ц.р. Верховна Рада Україна прийняла за основу законопроект, яким пропонується віднести молоко до об'єктів державного цінового регулювання.