ua en ru

Після податкових змін надходження до місцевих бюджетів збільшилися на 40%, - Зубко

Після податкових змін надходження до місцевих бюджетів збільшилися на 40%, - Зубко Фото: Геннадій Зубко

Самостійність місцевого самоврядування зросла

Після змін податкового бюджету надходження до місцевих бюджетів збільшилися на 40%. Про це журналістам повідомив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми вже побачили після змін податкового бюджетного кодексу, що у нас на 40% збільшилися надходження до місцевих бюджетів. Але це не просто надходження, які додатково дісталися бюджету, це ті кошти, які раніше піднімалися вгору, а зараз вони залишаються внизу в розпорядженні громади. Загалом, у нас структура податків була така, що 35% залишається внизу і 65% піднімається в центр. Зараз ми цю ситуацію кардинально хочемо змінити для того, щоб 65% залишалися внизу. Але питання не в кількості грошей і не у відсотках, питання в кількості повноважень, які зараз отримало місцеве самоврядування. Ми оцінюємо, що воно збільшилося в три рази, і ми це побачили по тим податкам, які надійшли сьогодні за нерухомість, за плату за землю, за акциз. І якщо за весь 2014 р. надійшло приблизно 250 млн грн, зараз ми побачили, що така сума прийшла за перший квартал", - заявив Зубко.

За його словами, до 1 липня 2015 р. вже будуть сформовані всі перспективні плани, і після цього почнеться процес об'єднання громад.

"Зараз у нас етап, коли формуються перспективні плани, згідно з якими потім буде проведено обговорення в громадах, будуть проголосовані такі об'єднання, підписано угоду про об'єднання територіальних громад. У нас практично до 1 липня складаються всі перспективні плани, потім починається процес об'єднання, з розрахунком, що 25 жовтня повинні пройти вибори. Вибори пройдуть і в тих громадах, які об'єдналися і в тих, які не встигли це зробити", - розповів Зубко.

При цьому він зазначив, що в тих громадах, які не об'єднаються до виборів, пізніше, після об'єднання, будуть проведені позачергові вибори, "щоб отримати центр управління".

"Вчора на раді регіонального розвитку обговорювалося питання, в першу чергу, змін у Конституцію - які повноваження будуть передані на місцеві ради, місцеве самоврядування, територіальні громади, і яким чином будуть створені виборчкоми, як буде працювати місцеве самоврядування, які функції залишаться в Адміністрації, і найголовніше - за яким законом проходитимуть вибори. Основне питання - що ми хочемо побачити ці вибори по закону, який пропонує відкриті списки, щоб кожна людина, яка буде балотуватися, щоб люди його бачили... І найголовніше - ми бачимо цей процес в дуже короткому періоді", - додав міністр.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко зазначив, що останнім часом в рази зменшилися прояви корупційної складової і бюрократичної тяганини, з якими раніше стикалися суб'єкти місцевого самоврядування.