ua en ru

Податкові ініціативи уряду можуть загнати в тінь цілі сектори економіки, - експерти

Запропоновані українським урядом механізми поповнення бюджету можуть тінізувати цілі сектори економіки. Про це заявив директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Олег Устенко, коментуючи включення Верховною Радою до порядку денного двох антикризових зазаконопроектов (№ 4576 та № 4490 )

"Українська економіка зараз перебуває у фазі спаду. У нас колосальний дефіцит держбюджету - майже 9% ВВП. Тому український уряд шукає додаткові джерела поповнення бюджету. Але я не впевнений, що запропоновані механізми (підвищення акцизів, транспортного збору тощо) допоможуть істотно збільшити доходи держбюджету. Наприклад, різке збільшення акцизів на тютюн чи алкоголь може ще більше загнати в тінь ці ринки. Також є питання з приводу того, що уряд намагається ввести ці ініціативи прямо зараз. А згідно з нормами Податкового і Бюджетного кодексів, вони можуть вступити в силу не раніше 1 січня 2015", - зазначив Устенко.

Фінансовий аналітик Мар'ян Заблоцький також негативно оцінює податкові ініціативи уряду, оскільки уряд почав не з скорочення витрат бюджету, а з підвищення доходів.

"Пропозиція підняти податки на фінансові операції негативно відобразиться на інвестиційному кліматі. Також вони вводять дискримінаційні норми по окремих галузях. Наприклад, пропонують не відшкодовувати ПДВ саме з експорту зерна - фактично вводять експортне мито на зерно. Не було ніякого попереднього обговорення поданих ініціатив - ні з представниками бізнесу, ні в стінах парламенту", - підкреслив аналітик.

Нагадаємо, законопроекти пропонують різке підвищення ставок акцизу (у середньому на 25-42%), транспортного збору, плати за земельні ділянки, екологічних платежів, зборів за користування радіочастотним ресурсом та надрами. Також пропонується відмовитися від зниження ставок ПДВ і податку на прибуток, закріпивши їх відповідно на рівні 20% і 18%.

Крім того, вводиться пенсійний збір на покупку іноземної валюти, податок на відсотки від банківських депозитів, обнуляються пільги з ПДВ на першу поставку ліків. Експортерам зерна не відшкодовуватимуть ПДВ, а виробників ювелірних виробів позбавлять права працювати на спрощеній системі оподаткування.

Якщо законопроекти отримають підтримку в парламенті, вони набудуть чинності вже з 1 квітня 2014 (ряд положень з оподаткування фізосіб і по акцизах - з 1 липня 2014 р.)

Нагадаємо, раніше провідні бізнес-асоціації України - зокрема, Європейська бізнес-асоціація, Американська торгова палата, Американо- українська бізнес-рада, Асоціація "Виноградарі та винороби України", Асоціація ювелірів України та інші - також розкритикували податкові ініціативи уряду і порадили відкласти їх на пізніший термін.