ua en ru

У "Нафтогазі" назвали умови розірвання контрактів з "Газпромом"

У "Нафтогазі" назвали умови розірвання контрактів з "Газпромом" Фото: "Нафтогаз" (facebook.com DeNovoLLC)

Контракти не передбачають можливості припинити їхню дію в односторонньому порядку

У НАК "Нафтогаз України" підтвердили інформацію про те, що російський "Газпром" надіслав документи на розірвання контрактів із українською стороною на поставки і транзит газу через ГТС. Також у компанії назвали умови розірвання контрактів, про що йдеться у повідомленні прес-служби "Нафтогазу" в Facebook.

"Надіслати документи - недостатньо для розірвання… Контракти не передбачають можливості припинити їхню дію в односторонньому порядку. Вони чинні і закінчуються разом з 2019 роком. Достроково їхня дія може бути припинена лише за згодою обох сторін або за рішенням арбітражу", - уточнили в "Нафтогазі".

Також у компанії нагадали, що минулого разу арбітражні провадження за цими контрактами були ініційовані у 2014 році, а рішення за ними Стокгольмський арбітраж виніс у 2017 та 2018 роках.

"До речі, оскарження арбітражних рішень не зупиняє їх дію. Газпром так само винний нам 2,56 млрд доарів + відсотки", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, стало відомо, що російський "Газпром" передав у Стокгольмський арбітраж всі необхідні документи для розірвання контрактів з НАК "Нафтогаз Україна" на поставку і транзит газу через Україну. У компанії зазначили, що начебто переговори із українською стороною "не дали результатів".