ua en ru

"Газпром" передав в арбітраж документи про розірвання контрактів з "Нафтогазом"

"Газпром" передав в арбітраж документи про розірвання контрактів з "Нафтогазом" Фото: Олексій Міллер, голова правління "Газпрому" (gazprom.ru)

На офіційному сайті "Газпрому" жодної інформації про звернення в Стокгольмський арбітраж немає

Російський "Газпром" передав в Стокгольмський арбітраж всі необхідні документи для розірвання контрактів з НАК "Нафтогаз Україна" на поставку і транзит газу через Україну. Про це повідомили в компанії російському сайту РБК.

За даними сайту, в "Газпромі" повідомили, що нібито переговори з українськими партнерами ні до чого не привели.

Зазначимо, що на офіційному сайті "Газпрому" будь-якої інформації про обіг компанії в Стокгольмський арбітраж немає.

Нагадаємо, нещодавно в "Нафтогазі" заявили, що російський "Газпром" продовжує порушувати зобов'язання щодо підтримання рівня тиску на вході в українську газотранспортну систему (ГТС).

Раніше Міністерство юстиції повідомило, що відпрацьовує механізм стягнення штрафу з російського "Газпрому", наложеного Антимонопольним комітетом України (АМКУ), на території інших країн. Перед цим "Газпром" не зміг оскаржити штраф АМКУ на 171 млрд гривень.

Додамо, що міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив на початку квітня 2018 року, що "Газпром" не буде виплачувати українському "Нафтогазу" 2,5 млрд доларів, поки не отримає рішення апеляційного суду шведського округу Свеа.

Зазначимо, що Стокгольмський арбітраж частково задовольнив вимоги "Нафтогазу", постановивши, що "Газпром" повинен заплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за недопоставку газу з транзитного договором. Також арбітраж зобов'язав "Нафтогаз" виплатити "Газпрому" 2 млрд доларів за вже поставлений газ. Зрештою, російський "Газпром" заборгував НАК "Нафтогаз України" майже 2,6 млрд доларів.