ua en ru

"Нафтогаз" погасив кредит ЄБРР від 2015 року

"Нафтогаз" погасив кредит ЄБРР від 2015 року Фото: НАК "Нафтогаз" (РБК-Україна)

В рамках угоди було придбано 5,3 млрд куб. м газу за процедурами закупівель ЄБРР

НАК "Нафтогаз України" завершив співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) в рамках кредитної угоди 2015 року. Про це йдеться у повідомленні прес-служби "Нафтогазу".

"Нафтогаз 22 січня 2018 року здійснив остаточне погашення заборгованості в сумі 300 млн доларів за кредитною угодою з ЄБРР, таким чином повністю і вчасно виконавши свої зобов'язання в рамках угоди, укладеної у жовтні 2015 року", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, вказані кошти використовувались "Нафтогазом" для закупівлі природного газу для забезпечення потреб українських споживачів протягом опалювальних сезонів 2015-2018 років.

Загалом в рамках угоди було придбано 5,3 млрд куб. м газу за процедурами закупівель ЄБРР.

Як повідомляється, однією з умов надання кредиту ЄБРР була реалізація урядом України плану дій щодо реформи корпоративного управління в "Нафтогазі".

"Зволікання із виконанням цього плану було однією з причин рішення незалежних членів першого складу наглядової ради "Нафтогазу" піти у відставку. Зокрема, з 1 квітня 2017 року не були введені в дію редакція статуту Нафтогазу та положення про наглядову раду та правління, погоджені під час відкриття кредитної лінії ЄБРР у 2015 році. Восени 2017 року Кабінет міністрів не звернувся до ЄБРР щодо подовження дії поточної угоди. У грудні 2017 року уряд призначив новий склад наглядової ради "Нафтогазу", але узгоджені документи, які надають наглядовій раді відповідні повноваження згідно стандартів ОЕСР, досі не введені в дію", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що наглядова рада "Нафтогазу" готова брати участь у робочій групі по залученню інвестора до ГТС.