ua en ru

"Нафтогаз" закупить газ за рахунок кредиту Ощадбанку під знижену ставку

"Нафтогаз" закупить газ за рахунок кредиту Ощадбанку під знижену ставку Фото: "Нафтогаз" закупить газ за кредитні кошти держаного Ощадбанку (Віталій Носач, РБК-Україна)

Кабінет міністрів України погодив додатковий договір до кредитного договору між НАК "Нафтогаз України" та АТ "Ощадбанк". Ставка буде знижена з 16% до 12% річних.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на засідання уряду 6 жовтня, яке транслювалося на Youtube.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, з 2009 року між НАК "Нафтогаз України" та АТ "Ощадбанк" діє кредитний договір від, що забезпечений державною гарантією, заборгованість за яким на сьогодні становить 1971,8 млн гривень. Кінцевий термін погашення заборгованості - 24 грудня 2024 року. Всі зміни до зазначеного кредитного договору повинні погоджуватися гарантом (Кабінетом міністрів України).

Метою залучення кредитних коштів було забезпечення розрахунків за природний газ, що закачувався до підземних сховищ на виконання інвестиційного проекту. Кредитні кошти, отримані договором, в повному обсязі були використані для розрахунків за імпортований природний газ.

Процентна ставка за користування кредитними коштами встановлена на рівні 12% річних у гривні та діяла до 1 червня 2021 року. З 2 червня 2021 ставка встановлюється на рівні 16,5% річних у гривні.

"Станом на сьогодні, за результатами проведених переговорів між АТ "Ощадбанк" та НАК "Нафтогаз України" було досягнуто домовленості щодо внесення змін до зазначеного кредитного договору в частині продовження дії зниженої процентної ставки за користування кредитними коштами на рівні 12% річних у гривні на 183 дні з дати підписання додаткового договору", - йдеться в документі.