ua en ru

"Нафтогаз" здобув ще одну перемогу над "Газпромом"

"Нафтогаз" здобув ще одну перемогу над "Газпромом" Фото: колаж (РБК-Україна)

Суд підтвердив одне з рішень Стокгольмського арбітражу

Апеляційний суд округу Свеа (Швеція) відхилив скаргу російського "Газпрому" на одне з рішень Стокгольмського арбітражу. Про це йдеться в повідомленні на сайті суду.

Згідно з повідомленням, суд відхилив одну зі скарг "Газпрому", рішення по двом іншим скаргам будуть прийняті в 2020 році.

Винесена ухвала стосується спеціального арбітражного рішення, яке було винесено в ході процесу в Стокгольмі в зв'язку з договором про поставки газу між "Газпромом" і "Нафтогазом".

Крім того, "Газпром" оскаржив і два інших рішення Стокгольмського арбітражу - загальне про постачання газу і загальне по транзиту.

Як зазначив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, "Нафтогаз" виграв апеляцію по першій скарзі "Газпрому" на рішення Стокгольмського арбітражу.

"Нафтогаз" здобув ще одну перемогу над "Газпромом"

Вітренко також додав, що "Газпром" компенсує "Нафтогазу" більше 1 млн євро за апеляційний процес.

"Нафтогаз" здобув ще одну перемогу над "Газпромом"

Як повідомляло РБК-Україна, 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж виніс рішення за позовом "Нафтогазу" проти "Газпрому", згідно з яким російський газовий монополіст повинен виплатити українській стороні 2,56 млрд доларів компенсації за недопоставлений обсяг транзитного газу. Крім того, арбітраж відхилив претензії "Газпрому" до "Нафтогазу" за контрактом 2009 року в частині принципу "бери або плати".

На сьогодняшній день сума боргу російського "Газпрому" перед НАК "Нафтогаз України" за рішенням Стокгольмського арбітражу збільшилася до 3 млрд доларів.