ua en ru

Починаючи з вересня, в Україні можливий різкий стрибок інфляції, - експерти

У серпні можна очікувати невисокого зростання споживчих цін, а, починаючи з вересня, країні потрібно готуватися до різкого стрибка інфляції. Таку думку висловив директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

На думку експерта, рішення уряду про подорожчання з 1 серпня на 50% газу для населення та комунальних підприємств додасть до інфляції в 2010 р. близько 5%.

Як пояснив директор економічних програм, частка тарифів на ЖКП у споживчому кошику дуже велика, тому таке значне підвищення цін на газ, воду і тепло неодмінно відповідним чином відіб'ється на темпах інфляції.

«Якщо зараз уряд рапортує, що ми вийшли на рівень інфляції в річному численні менше 10% (8-9%), то з урахуванням впливу фактора подорожчання газу, ми виходимо на рівень інфляції минулого і позаминулого років», - констатував експерт.

Другим чинником, що зумовлює прийдешнє різке зростання цін, стала аномальна спека, в результаті якої значно знизилася врожайність зернових, що викликало зростання цін на продукти харчування не тільки в Україні, але й в усьому світі, зазначив він.

На думку В.Юрчишина, також додатковий потужний поштовх до підвищення цін, зокрема, на весь імпорт (в тому числі, на нафту і газ) може дати обвал гривні. У свою чергу, директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін прогнозує, що найбільш критичними для країни стануть жовтень-листопад поточного року. У цей період, за його словами, курс наблизиться до позначки 10 грн за 1 дол.

«А якщо вони не перестануть друкувати гривню, то до грудня курс національної валюти по відношенню до американської буде 12 грн/дол. По суті, відбудеться девальвація гривні, зарплата знеціниться. Це практично неминуче», - вважає експерт.