ua en ru

НАБУ викрило схему розкрадання газу на 1,4 млрд гривень

НАБУ викрило схему розкрадання газу на 1,4 млрд гривень Фото: газопровід (kmu.gov.ua)

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу

Детективами Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у Львові затримано чотирьох службових осіб за підозрою у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК "Нафтогаз України" на суму понад 1,4 млрд грн. Про це повідомляє прес-центр НАБУ.

Йдеться про службовців трьох товариств з обмеженою відповідальністю "Енергія-Новий Розділ", "Енергія-Новояворівськ" та "Енергія". Особам повідомлено про підозру.

"За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК "Нафтогаз України" природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових", - повідомили у НАБУ.

Однак, як встановило слідство, понад 300 млн куб. м "пільгового" газу підприємства не планували використовувати для потреб населення. Натомість, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку в подальшому реалізували ДП "Енергоринок" - її постачали за ринковою ціною.

"Внаслідок описаних дій, прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином,ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК "Нафтогаз України", - зазначає НАБУ.

Осіб затримано під час проведення обшуків в офісних та житлових приміщеннях зазначених комерційних підприємств. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради (ВР) з питань запобігання та протидії корупції в середу, 17 січня, може оголосити новий конкурс на посаду аудитора НАБУ.