ua en ru

НАБУ розслідує зловживання військової прокуратури у справі про арешт вугілля "Донбасенерго"

НАБУ розслідує зловживання військової прокуратури у справі про арешт вугілля "Донбасенерго" Фото: "Донбасенерго" надало НАБУ свої документи на закупівлю вугілля

Антикорупційне бюро отримало судовий дозвіл на тимчасовий доступ до документів "Донбасенерго"

Національне антикорупційне бюро розслідує зловживання службовим становищем посадовими особами Військової прокуратури у кримінальній справі про арешт 18 тис. тонн вугілля ВАТ "Донбасенерго". Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на постанову Солом'янського районного суду м. Києва, до якого НАБУ звернулося з клопотанням в рамках розслідування справи.

У заяві, отриманого Антикорупційним бюро, стверджувалося, що в 2015 році посадові особи ЗІ "Слов'янська ТЕС "ВАТ "Донбасенерго" закупили в ТОВ "Енергоінвест Трейдинг" 214 вагонів вугілля на суму майже 70 млн гривень.

Відзначається, що вартість палива була завищена втричі. При цьому "Енергоінвест Трейдинг" купив вугілля в ПАТ ВП "Шахта "Жданівська" на окупованій території Донецької області.

На початку липня на станції "Червоний Лиман" Донецької залізниці податківці зупинили 260 вагонів з вугіллям загальною вагою 18 тис. 138 тонн, які рухалися з окупованих територій. По статті "фінансування тероризму" було відкрито кримінальну справу.

Через 4 дні суд заарештував вагони з вугіллям, скасувавши клопотання" Енергоінвест Холдинг". Пізніше, через місяць, до суду звернулось "Донбасенерго", якому також відмовили у скасуванні арешту на вугілля.

Справа була передана для розслідування в Головну військову прокуратуру Генеральної прокуратури України, де вже 21 серпня "Донбасенерго" через Печерський суд Києва зуміло домогтися зняття арешту на вугілля. При цьому прокурор не заперечував рішенню суду, заявивши, що "вже відпали підстави для застосування такого виду забезпечення кримінального провадження".

На початку вересня НАБУ отримало судовий дозвіл на тимчасовий доступ до документів "Донбасенерго" при закупівлі вугілля та експлуатації вагонів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у НАБУ сподіваються закінчити перевірку "квартири Лещенко" до кінця наступного тижня.