ua en ru

Антикорупційне бюро просить допомоги у Австрії та Латвії в розслідуванні справи ОГХК

Антикорупційне бюро просить допомоги у Австрії та Латвії в розслідуванні справи ОГХК Фото: НАБУ звернулося за правовою допомогою до Австрії та Латвії (РБК-Україна)

Суд надав іноземним детективам доступ до документів за кордоном

Детективи Національного антикорупційного бюро направили два запиту про міжнародну правову допомогу до Австрії та Латвії у розслідуванні нанесення збитків ПАО "Об'єднана гірничо-хімічна компанія". Про це йдеться в рішенні Солом'янського суду Києва від 13 вересня 2017 року.

Згідно з документом, детективи НАБУ клопотали про надання правоохоронцям Австрії доступу та дозволу на вилучення в господарському суді Відня документів компанії Bollwerk Finanzierungs - und Industriemanagement AG за 2015 і 2016 роки, яка була посередником у діяльності ОГКХ. Своє прохання детективи НАБУ обґрунтували тим, що, на їх думку Гірничо-хімічна компанія продавала австрійському партнеру товар за заниженими цінами.

Ще одним рішенням суд надав правоохоронцям Латвії аналогічний доступ і право вилучення документів латвійської латвійського філії "ПриватБанку" - AS Privatbank щодо руху коштів на рахунках кіпрської транспортної компанії Bolatico Limited LLP.

В цьому випадку, слідчі НАБУ стверджують, що використовуючи послуги зазначеної компанії, нинішнє керівництво ОГХК може виводити кошти під прикриттям оплати послуг по перевезенню товарів.

Стоит отметить, что, по данным детективов НАБУ, компания Bollwerk не имели достаточных технических и логистических возможностей для транспортировки такого "специфического" товара, как титаносодержащее сырье, поэтому привлекала к осуществлению доставки другие компании, в том числе из Великобритании, Панамы, Гибралтара и Эстонии .

Нагадаємо, НАБУ перевіряє походження коштів, внесених у вигляді застави за голову ОГХК.