ua en ru

У НАБУ закликали Порошенко ветувати судову реформу

У НАБУ закликали Порошенко ветувати судову реформу Фото: НАБУ (twitter.com/nab_ukr)

Законопроект блокує роботу органів досудового розслідування

Національне антикорупційне бюро закликало президента України не допустити блокування роботи органів досудового розслідування і ветувати суперечливі зміни в Кримінальний процесуальний кодекс, передбачені законопроектом №6232 (так звана "судова реформа"). Про це заявили НАБУ.

"Найбільше занепокоєння викликає поправка до ст. 219 КПК України, яка передбачає обмеження строків досудового розслідування тяжких злочинів до 6 місяців з моменту внесення відомостей до ЄРДР, з можливістю продовження розслідування за рішенням суду ще на півроку", - йдеться в повідомленні.

У НАБУ вважають, що розкриття і розслідування складних корупційних схем у такі стислі терміни неможливо.

"Наприклад, при розслідуванні схем, пов'язаних з виведенням коштів за кордон, детективи НАБУ виявляють ланцюжок, що складається в середньому з 7-10 ланок, через які вкрадені в українців гроші перераховуються кінцевим бенефіціарам. Для здобуття доказів по справі детективи повинні проаналізувати банківські операції підприємства кожної ланки. За таких обставин тільки на розкриття банківської таємниці згідно ст. 164 КПК детективам знадобиться мінімум 7-10 місяців, не кажучи про подальше проведення експертних досліджень", - додали в НАБУ.

На думку представників антикорупційного бюро, інший ризик нових норм КПК несе закриття в судовому порядку виробництв, в яких строки досудового розслідування перевищують шість місяців, за ініціативою самих фігурантів поточних розслідувань.

"У запропонованих в Кримінальний процесуальний кодекс змінах відсутні перехідні положення, які б виводили з-під дії Кодексу поточні справи, де нікому не оголошено про підозру", - зазначили в НАБУ.

Також суперечливими співробітники НАБУ вважають зміни до статті 132, 234, 242 і 303 КПК України.

Нагадаємо, глава НАБУ Артем Ситник вважає, що затримка з створенням антикорупційного суду ставить під загрозу всю реформу.