ua en ru

НАБУ звернулася до уряду з питанням про дискримінацію недержавних банків

НАБУ звернулася до уряду з питанням про дискримінацію недержавних банків Фото: Кабінет міністрів України

В асоціації просять скасувати зміни, що виключають приватні банки зі списку уповноважених на виплати бюджетникам

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) звернулася до Кабінету Міністрів країни з питанням про дискримінацію недержавних банків. Зокрема, у зверненні йдеться про те, щоб скасувати зміни в постанові "Про удосконалення механізму виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги", які стосуються встановлення більш жорстких критеріїв до уповноважених банків і оновлення переліку таких банків. Інформація про це розміщена на офіційному сайті асоціації.

У повідомленні говориться, що свої зауваження асоціація виклала у листі до прем'єр-міністра України Арсенію Яценюку від 2 лютого 2016 року №3152-02/02.

Асоціація повідомляє, що занепокоєння викликає те, що встановлені критерії і принципи визначення уповноважених банків виключили з даного списку практично всі банки, окрім державних.

У НАБУ зазначають, що гроші, які виплачуються у вигляді заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги, можна вважати бюджетними тільки поки вони знаходяться на рахунку державної установи. Після зарахування грошей на рахунки громадян, вони стають їх приватною власністю, а значить заборону для громадян використовувати для цього вже відкриті рахунки в недержавних банках є обмеженням їх законних прав.

Крім того, відзначають в асоціації, масове переведення громадян, які отримують виплати з державного бюджету на обслуговування в державні банки, призведе до перерозподілу ресурсів і доходів у банківській системі на неринкових засадах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) встановить додаткові вимоги до договорів банківського нагляду та банківського рахунку.