ua en ru

НАБУ надіслало до Сербії запит у справі заволодіння 23,4 млн гривень держзаводу

НАБУ надіслало до Сербії запит у справі заволодіння 23,4 млн гривень держзаводу Фото: Шосткинський казенний завод "Імпульс" (facebook.com Shostka-News)

У НАБУ підозрюють, що посадові особи "Укрінмашу" за змовою з керівництвом фірми PH Strategic Business Limited заволоділи коштами заводу "Імпульс"

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) надіслали запит про міжнародну правову допомогу до Сербії в межах кримінального провадження про можливе заволодіння 23,4 мільйона гривень Шосткинського казенного заводу "Імпульс". Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на видання "Слово і діло".

Про направлення запиту свідчить рішення Солом'янського районного суду міста Києва.

"У клопотанні вказується, що посадові особи "Укрінмашу" за попередньою змовою з керівництвом фірми PH Strategic Business Limited у 2017 році заволоділи коштами заводу "Імпульс" на загальну суму майже 16,8 млн грн. За інформацією слідства, завод "Імпульс" рік тому продав кіпрському офшору PH Strategic Business Limited 109 пакетів детонаторів за заниженою ціною за 95 тис. євро за всю партію, після чого детонатори були перепродані сербській компанії "Слободан" майже за 684 тис. євро. За версією слідства, таким чином, чиновники "Укрінмашу" могли заволодіти майже 589 тис. євро заводу "Імпульс", - зазначає видання.

Крім того, вказано, що документи з реалізації компанією PH Strategic Business Ltd на адресу фірми Sloboda детонаторів, які були придбані кіпрською фірмою в "Укрінмашу", мають істотне значення для встановлення обставин заволодіння посадовими особами PH Strategic Business Limited і "Укрінмашу" коштами заводу "Імпульс". У НАБУ підозрюють, що продукція була реалізована за істотно заниженими цінами з подальшим перепродажем за ринковою ціною.

"У зв'язку з цим детективи надіслали міжнародний запит до Сербії, а саме до документів фірми "Слободан", у тому числі до контрактів та інвойсів", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, на початку вересня НАБУ направило в суд обвинувальний акт щодо двох посадових осіб ДП "Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України", у результаті дій яких "Укрзалізниця" незаконно переплатила 26,7 млн грн під час закупівлі метизної продукції.

Як писало РБК-Україна раніше, НАБУ завершило розслідування щодо 8 осіб, яких підозрюють у заволодінні 259,2 млн гривень, призначених для реалізації "Держінвестпроектом" ряду національних проектів.