ua en ru

НАБ отримав доступ до документів компанії, причетної до справи Мартиненко в Швейцарії

НАБ отримав доступ до документів компанії, причетної до справи Мартиненко в Швейцарії Фото: Микола Мартиненко

НАБ зможе вивчити документи ТОВ "ТІА "Консольінвест"

Національне антикорупційне бюро (НАБ) отримало тимчасовий доступ до документів ТОВ "ТІА "Консольиівест", через яке перераховувалися кошти з хабарів чиновниками ДП "НАЕК "Енергоатом" від чеської Skoda JS. Про це йдеться в постанові Солом'янського районного суду Києва від 15 січня.

У матеріалах справи йдеться, що службові особи "Енергоатому" і його підрозділ "Атомкомплект", а також представники влади отримали протягом 2009-2012 років хабар у розмірі близько 6,4 млн євро від представників Skoda JS в Чехії. Хабар було отримано за закупівлю обладнання компанії на атомні електростанції України, зокрема, на 1-ій і 3-й енергоблоки Рівненської АЕС, 1-6 енергоблоки Запорізької АЕС і 1-й енергоблок Хмельницької АЕС.

Зазначені грошові кошти перераховувалися Skoda JS на рахунку товариства Bradcrest Investment, зареєстрованої по праву Панами, яким нібито надавалися консультаційні послуги згідно договору № JAD-PM/380/08, укладеного між зазначеними товариствами в листопаді 2008 року.

У 2011 році частину зазначених грошових коштів у розмірі 769 тисяч доларів було перераховано компанії Randstone Commercial LLC у Великобританії. У той же день компанія перерахувала кошти ТОВ "ТІА "Консольінвест".

Нагадаємо, в березні 2015 року в Швейцарії відкрили кримінальне провадження відносно екс-народного депутата "Народного фронту" Миколи Мартиненка. Мартиненко підозрюється в отриманні хабара в розмірі 30 млн франків від чеської компанії Skoda JS за сприяння в будівництві атомної станції.