ua en ru

НААУ прокоментувала заяву ГПУ щодо Павла Гречківського

НААУ прокоментувала заяву ГПУ щодо Павла Гречківського НААУ прокоментувала заяву ГПУ

Національна асоціація адвокатів України (НААУ) відреагувала на події, пов'язані з врученням підозри одному з членів Вищої ради юстиції щодо спроби одержати неправомірну вигоду. Відповідний коментар НААУ опублікований на сайті прес-служби асоціації.

"Гучна заява Генеральної прокуратури щодо Павла Гречківського, обраного до Вищої Ради юстиції від адвокатської спільноти, є спробою відволікти увагу від серйозних проблем та порушень у діяльності правоохоронних органів. Коли вже мішенню політичних розправ обирають відомого адвоката, за яким підтримка і довіра понад 30 тисяч професіоналів, це свідчить про те, що криза ефективності і компетентності правоохоронців сягнула дна. Конституційна норма про презумпцію невинуватості непорушна і є захистом кожної людини від безпідставних звинувачень. Якщо через неї переступають, то це сигнал про одне – об'єктивного розслідування не буде", - йдеться у повідомленні.

"Ми бачимо репресії проти адвокатів, ми бачимо ототожнення адвокатів з клієнтами, ми є свідками обшуків адвокатських офісів. Ми чуємо абсурдні звинувачення на адресу адвокатів та стикаємося з неповагою новітніх борців з корупцією, які проявляють себе гіршими за своїх нереформованих попередників. До вчора це було більше у стилі НАБУ, але Генеральна прокуратура у міжвідомчій боротьбі з новим конкурентом таки виграла цю битву. Незалежна адвокатура стала занадто незручна", - додали у прес-службі.

Автори заяви зазначають, що "генеральний прокурор втрачає місце у Вищій раді юстиції, і це станеться вже за тиждень, відповідно до Конституційних змін, тому, очевидно, є мета зберегти свій вплив на правосуддя у неконституційний спосіб або просто розвалити новий орган – Вищу раду правосуддя – через штучну дискредитацію окремих її членів".

"Вчора ми побачили атаку на конституційний інститут адвокатури, яка делегувала свого представника до вищих органів правосуддя. Це безпрецедентного масштабу порушення, яке адвокатура так просто не проковтне. І це сталося напередодні вступу в силу судової реформи, яка мала посилити статус як адвокатури, так і Вищої ради юстиції. Якщо сенс судової реформи був у тому, щоб убезпечити правосуддя від політичного впливу і зробити процес професійним, то ці події просто підтвердили, що ця мета – не більше, ніж гарна обгортка на експорт", - зазначили в асоціації.

НААУ вважає, що "популістські коментарі окремих посадовців далекі від реальних фактів, хоча створюють багато шуму".

"Насправді, за ними – некомпетентність, безсилість у розкритті злочинів, адже статистика зростає. Обрано найгіршу практику – вводити в оману суспільство, видавати політичні замовлення за професійну роботу правоохоронних органів. Кожний адвокат підтвердить, що ця справа розвалиться в суді через те, що розслідувати її мала б не генеральна прокуратура, а якраз її конкурент – НАБУ. Адвокатура готова підтримати Павла Гречківського, який має беззаперечну повагу та авторитет серед колег. Ми повідомимо про цей випадок та пояснимо його реальні мотиви нашим міжнародним партнерам в адвокатурі Європи, міжнародним організаціям, в тому числі тим, які надають підтримку реформі правоохоронних органів в Україні", - резюмували в НААУ.