ua en ru

На японській АЕС "Токай-2" в результаті пробоїни в трубі реактора стався витік радіоактивної води

На японській атомній станції "Токай-2", розташованої в японській префектурі Ібаракі, в 110 км на північний схід від Токіо, в результаті пробоїни в трубі реактора стався витік 65 тонн радіоактивної води. Про це повідомляє Агентство з атомної та промислової безпеки Японії, передають японські ЗМІ.
Інцидент стався в 10:30 за місцевим часом (04:30 за київським часом), коли спрацювала сигналізація. Вже о 12:00 за київським часом витік води був ліквідований. Процес охолодження реактора не був порушений, заспокоїли фахівці.
Вони також відзначили, що витік води стався не за межі реактора, а всередину зовнішньої оболонки реактора. Крім того, руйнування паливних стрижнів не відбулося, а тому загрози розплавлення радіоактивного палива немає.
На даний момент інженери з'ясовують причини інциденту. Зазначимо, що реактор "Токай-2" знаходиться на плановому огляді технологічному після руйнівного землетрусу 11 березня.
Нагадаємо, в березні 2011 р. в Японії стався потужний землетрус в історії країни, названий пізніше Великим східнояпонським землетрусом. Його магнітуда склала, за різними оцінками, від 9,0 до 9,1. Після цього на країну обрушилося цунамі. Стихія призвела до аварії на атомній станції "Фукусіма-1" в однойменній префектурі. На підприємстві відбулося кілька вибухів, що спровокували витік радіації. Післядію аварії усувають до цих пір.
Надзвичайна подія на "Фукусіма-1" призвела до перегляду політики щодо атомної енергії в ряді країн світу. Так, влада ФРН заявила про поступову відмову від використання АЕС для забезпечення електроенергією німецьких споживачів. За заявами японської влади, поступова відмова від атомної енергії призведе до подорожчання одного кіловата електроенергії на 1 ієну.