ua en ru

На валютному ринку в найближчій перспективі не передбачається катаклізмів, - експерти

Протягом першого квартал 2013 р. курс гривні буде коливатися в рамках 8,05-8,2 грн/дол., вважає директор департаменту аналітичних досліджень компанії Weltrade Сергій Борийчук.

«Сильних катаклізмів на валютному ринку не передбачається. Нацбанк вже продемонстрував уміння придушувати паніку. Та й золотовалютних резервів у НБУ достатньо для згладжування будь-яких різких курсових коливань», - зазначив він.

Головним інструментом центробанку стануть валютні інтервенції на міжбанку. «Не можна забувати і про нещодавно анонсованому податок на операції на готівковому валютному ринку, а також про обмеження за операціями банків з іноземною валютою», - зазначив також незалежний експерт Олександр Печерицин.

До факторів, які можуть провокувати зростання попиту на долар в першому кварталі фінансисти, в першу чергу, відносять виплати за раніше наданими кредитами МВФ - до 30 січня Україна має повернути МВФ 410 млн дол., а в першій половині лютого - ще 250 млн дол. «Додатковий тиск на курс нададуть щомісячні проплати за російський раз («Нафтогазу»)», - додав Сергій Борийчук.

Але фінансисти не сумніваються в можливостях НБУ надати підтримку зовнішньоекономічним розрахункам, а також передбачають результативні переговори економічного блоку Кабміну з МВФ. «Важливу роль для гривні зіграє висока узгодженість економічного блоку Кабміну з Нацбанком в частині обслуговування зовнішнього боргу країни», - резюмував Борийчук.

Читайте також: В обмінниках майже на 20 копійок виріс курс євро