ua en ru

На зменшення золотовалютних резервів України позначається помилка у програмі співпраці з МВФ, - експерт

На зменшення золотовалютних резервів України позначається помилка у програмі співпраці з МВФ. Таку думку РБК-УКРАЇНА висловив радник Президента України Віктора Януковича (поза штатом), член комітету з економічних реформ при Президентові Роман Шпек.
"Політика Національного банку (НБУ), останнім часом вона здорова і правильна, але не завжди в достатній мірі підтримується бюджетною політикою з боку уряду і з боку Міністерства фінансів. Деякі затримки зі структурними реформами призвели до того, що сталася затримка з надання траншів МВФ, а у всіх наших розрахунках і обсягах золотовалютних резервів вони були враховані", - заявив Шпек.
Головною проблемою, на його думку, є відсутність структурних реформ, які не дають можливість продовжити роботу з МВФ.
"Що робить запозичення на фінансових ринках, ніж це могло б бути у разі наявності програми (співпраці з МВФ). Приплив валюти від нерезидентів в Україну зростає і перевищує відтік. І навіть за вересень, коли були великі обсяги, позитивне сальдо припливу валюти ми спостерігали на рівні понад 50 млрд грн", - повідомив радник Президента.
Шпек також зазначив, що масова скупка валюти відбувається більшою мірою не населенням. "Я не дуже вірю, що це населення. Давайте говорити про тіньовій економіці, яку таким чином і фінансують", - сказав він.
Нагадаємо, раніше НБУ повідомив, що золотовалютні резерви України у вересні 2011 р. скоротилися до 35 млрд дол.