ua en ru

При будівництві комплексу будівель ВГСУ та ВАСУ заощаджені 350 млн грн

За підсумками 2013 р. вартість будівництва компанією ТММ комплексу судових будівель на вул. Старонаводницькій стала однією з найнижчих з розрахунку на квадратний метр. Це випливає з розрахунку вартості зведення нерухомості, проведеного експертами.

За підсумками 2013 р. вартість будівництва компанією ТММ комплексу судових будівель на вул. Старонаводницькій стала однією з найнижчих з розрахунку на квадратний метр. Це випливає з розрахунку вартості зведення нерухомості, проведеного експертами.

У 2013 р. компанія ТММ розпочала будівництво будівлі Вищого адміністративного (ВАСУ) та Вищого господарського судів України (ВГСУ) на вул. Старонаводницькій у Києві. Вартість одного квадратного метра становить 10 тис. 378 грн (близько 1,2 тис. дол.). Ця цифра включає в себе будівництво будівель «під ключ» (з обробкою, меблями і комунікаціями), а також зміцнення проблемних схилів, благоустрій території і заміну міських інженерних мереж.

Ціна ж квадратного метра житлового житла в Києві в 2013 р. склала в середньому 2 тис. доларів за квадратний метр. А вартість будівництва офісних будівель у Києві досягає 3.5 тис. дол. за квадратний метр.

Загальна площа комплексу судових будівель дорівнює 105 тис. 995 кв. метрам, загальна вартість - 1,1 млрд грн. Спочатку державна експертиза затвердила вартість зведення судового комплексу на рівні 1,45 млрд грн. Але в ході тендера, організованого ВГСУ (голова Віктор Татьков), ця ціна знизилася на 350 млн грн.

Більше чверті витрат на реалізацію проекту буде спрямовано на зміцнення схилів вул. Старонаводницькій і бул. Дружби народів, а також реконструкцію інженерних комунікацій в цьому районі , які перебувають у критичному стані.

Інженерно-геологічні вишукування на місці будівництва адміністративних будівель ВГСУ та ВАСУ показують, що схили мають динамічну рухливість і сильно обводнені. Також на місці будівлі знаходяться старі інженерні комунікації, які вимагають оперативної заміни, що підтверджено офіційним розпорядженням КМДА. Планується прокладка каналізації, водопроводу, тепломережі, електрокабелів, а також - зовнішніх інженерних мереж. У зовнішні мережі входять не тільки дощова і господарсько-побутова каналізація, водопровід і тепло- і електромережі, а й будівництво підпірних стінок , дренажної системи, дороги між підпірними стінками, тимчасової об'їзної дороги для транспорту і прокладку контактної тролейбусної мережі на бул. Дружби народів та вул. Старонаводницькій. По завершенню робіт з прокладання мереж водопостачання господарсько-побутової каналізації, зливової каналізації, тепломереж, а також будівництва підпірних стінок і дренажної системи, це майно безоплатно буде передано у власність громади Києва.