ua en ru

На Сардинії в результаті повені загинуло 17 осіб

У ніч на вівторок, 19 листопада на Сардинію випала піврічна норма опадів, передає "Комерсант-Україна".

В результаті за лічені хвилини острів виявився практично затопленим. Більше за інших постраждав район порту Олбия, де зареєстровано 13 з 17 загиблих в результаті повені. Число поранених поки не підраховано, проте вже можна говорити про численні жертви стихії.

Невідома і кількість зниклих без вести тільки з району Олбии за добу були евакуйовані 2,5 тис. осіб. Багато провели ніч, рятуючись на дахах будинків і деревьях.На острові зруйновані мости, а на напівзатоплених дорогах відкрилися численні вирви, телеканали показують, що потрапили в них автомобілі. Місцевий штаб цивільної оборони не радить відправлятися в шлях без надзвичайної необхідності та попередньої перевірки маршруту.

Під водою опинилися цілі селища, у тому числі ті, де розташовані прибережні вілли. Поки невідомо, якої шкоди завдала повінь, в тому числі туристичної інфраструктури, що живить економіку острова.

Прем'єр-міністр Енріко Летта назвав подію національною трагедією. Його уряд вже виділив Сардинії в якості надзвичайних заходів 20 млн євро. У рятувальних роботах беруть участь армійські підрозділи і численні волонтери.

Попередні тижні на острові, навпаки, відзначалися надзвичайно високі для цієї пори року температури. За словами віце-президента Геологічного ордена Сардинії Антуанетти Фрау, подібних погодних явищ на Сардинії раніше не спостерігалося, але тепер саме кліматичні зміни можуть стати головним викликом, що стоїть перед владою.

Між тим потужний циклон "Клеопатра", що супроводжується дощами та сильним вітром, переміщається в Калабрію: там уже ідуть дощі, відмічені затоплення і заблокований ряд населених пунктів. У найближчу добу негода може обрушитися на Рим.