ua en ru

На руках у жителів Латвії у вигляді ювелірних виробів знаходиться близько 25-30 т золота

На руках у жителів Латвії у вигляді ювелірних виробів знаходиться близько 25-30 т золота, заявив в інтерв'ю однієї з латвійських радіостанцій глава Державної інспекції пробірування республіки Петеріс Брангуліс, пише РБК.

За його словами, люди все частіше тримати золото "на чорний день", і це правильно, оскільки ціна на нього швидко росте, і за золоті прикраси, придбані 3-4 року назад, сьогодні можна виручити стільки ж, причому вони продаватимуться вже не як ювелірні вироби, а як золотий лом. "Якщо торік ціна складала 600-800 дол. за унцію, то цього року - вже в середньому 1,2 тис. дол. За минулих 10 років жовтий метал подорожчав більш ніж в 4 рази - в кінці 90-х років ціна складала 280 дол. Для ювелірного ринку сьогоднішня ціна - дуже висока", - відзначив експерт.

Інвестиційні компанії зараз дуже активно скуповують золото, вкладаючи в нього величезні гроші і, тим самим, стимулюючи подальше зростання ціни. Золото сьогодні вважається за одне з найстабільніших і прибуткових капіталовкладень: ще на початку року прибутковість цього активу складала 30-40% річних, відзначив П.Брангуліс. Він упевнений, що золото не впаде в ціні і надалі, оскільки видобуток цього металу - процес дуже дорогий і трудомісткий.