ua en ru

На президентських виборах в Білорусії проголосували 90,4% виборців

На виборах Президента Білорусі за станом на момент закриття виборчих дільниць - 20:00 проголосували 90,4% виборців. Такі дані опублікувала Центральна комісія Білорусі з виборів і проведення республіканських референдумів, передає РБК.
У Брестській області проголосували 91,2% виборців, у Вітебській - 93,1%, у Гомельській - 92,9%, у Гродненській - 90,7%, у Мінській - 90,8%, у Могилевській - 93,2% і в місті Мінську - 83,6%. За межами Білорусії, згідно з підсумковими даними, проголосували 77,5% виборців.
У списку кандидатів у президенти 10 осіб: чинний глава держави Олександр Лукашенко, а також Григорій Костусєв, Олексій Михалевич, Володимир Некляев, Ярослав Романчук, Віталій Римашевський, Андрій Санніков, Микола Статкевич, Віктор Терещенко, Дмитро Усс.
Згідно з Конституцією Білорусії, президентом може бути обраний громадянин республіки за народженням, не молодше 35 років, що володіє виборчим правом і постійно проживає в Білорусі не менше 10 років безпосередньо перед виборами. Президент обирається на п'ять років загальним голосуванням.
За даними екзит-полу, проведеного аналітичним центром Ecoom, О.Лукашенко набрав 79,1% голосів і виграв вибори Президента Білорусі. Його найближчий суперник, Г.Костусєв отримав 4,2%.