ua en ru

На відкритті фондових торгів в США сьогодні очікується переважно зниження провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 12 березня очікується переважно зниження провідних індексів (ф'ючерси на два з трьох основних біржових індикатора знаходяться в "мінусі") після їх зростання у ході попередньої сесії, викликаного сприятливою макроекономічною статистикою і надіями на новий раунд кількісного пом'якшення від Федеральної резервної системи США. Зазначимо, що чергове засідання комітету з операцій на відкритому ринку FOMC ФРС США, за ходом якого будуть стежити інвестори, відбудеться 13 березня. Сьогодні гравців фондового ринку чекає вихід даних від американського казначейства, яке повідомить про дефіцит бюджету США за лютий 2012 р. Економісти прогнозують, що дефіцит бюджету США в звітному місяці складе 229 млрд дол.

Зовнішній фон, на якому сьогодні будуть проходити торги, є досить негативним: ринок акцій Європи відкрився в "мінусі", японський Nikkei знизився на 0,4%.

На відкритті торгів низхідною динамікою можуть характеризуватися котирування паперів нафтогазових компаній США - ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips. Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent, які за попередні три торгові дні істотно подорожчали і досягли максимальних значень з початку поточного місяця, сьогодні знижуються на тлі технічних продажів.

Схожа динаміка котирувань може спостерігатися і по акціях гірничодобувних компаній (алюмінієвої Alcoa і мідьовидобувної Freeport McMoRan), які будуть дешевшати слідом за зниженням цін на промислові метали, обумовленим побоюваннями інвесторів щодо уповільнення попиту з боку КНР. Приводом до песимізму послужила оприлюднена раніше макроекономічна статистика з КНР. Нагадаємо, що за підсумками лютого ц.р. Китай показав найбільший торговий дефіцит більш ніж за десятиліття - він склав 31,5 млрд дол; спад за звітний місяць спостерігався в споживчих цінах, обсяги роздрібних продажів і промислового виробництва не виправдали ринкових очікувань.

Станом на 12:22 за київським часом котирування ф'ючерсів на індекс Dow Jones підвищилися на 21,00 пункту (+0,16%), на індекс S&P знизилися на 0,80 пункту (-0,06%), на індекс Nasdaq - на 1,25 пункту (-0,05%).

Нагадаємо, фондові торги в США 9 березня завершилися підвищенням провідних індексів.