ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 8 серпня очікується значне зниження провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 8 серпня 2011 р. очікується значне зниження провідних індексів на тлі історичного зниження кредитного рейтингу США експертами міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's.
5 серпня ц.р., вже після закриття американських бірж, S & P повідомило, що довгостроковий суверенний рейтинг США знижений на один щабель - з вищої позначки AAA до AA +. При цьому аналітики S & P послалися на несприятливий політичний клімат у Вашингтоні, не дозволяє державі всерйоз зайнятися скороченням бюджетних дефіцитів і обмеженням зростання держборгу.
Бурхлива реакція світових ринків на це повідомлення не змусила себе чекати. На азіатських фондових ринках сьогодні спостерігалися масивні розпродажі. Японський індекс Nikkei за підсумками торгів опустився на 2,2%, гонконгський Hang Seng на момент закриття торгів у Токіо падав майже на 4%, шанхайський Shanghai Composite - на 3,6%, а південнокорейський KOSPI - на 3,8%. Тільки європейським індексам вдалося вийти в плюс після відкриття сесії на негативній території. Цьому сприяли заяви представників Європейського центрального банку щодо програми викупу держоблігацій периферійних країн зони євро.
На тлі загального негативу інвестори будуть уникати ризикованих активів і шукати "тихі гавані", вважають аналітики.
Після подій у США і з огляду як і раніше несприятливої обстановки з борговою кризою в Європі ціна золота зростає, що може викликати підвищення котирувань золотодобувних компаній Barrick Gold і Newmont Mining.
Між тим, експерти відзначають, що за прикладом S & P, швидше за все, підуть і інші міжнародні рейтингові агентства, особливо враховуючи стан американських держфінансів. Волатильність буде залишатися на високому рівні, що в свою чергу буде ускладнювати обстановку на ринках, вважає аналітик Сapital Spreads.
Котирування компаній нафтогазового та нафтосервісного секторів, а також гірничодобувного сектора будуть перебувати під тиском на тлі зниження цін на нафту і промислові метали, викликаного побоюваннями уповільнення темпів економічного зростання економіки США і зниження попиту на американському ринку.
Станом на 14:24 за Києвом котирування ф'ючерсів на індекс Dow Jones знизилися на 251 пункт (-2,2%), на індекс S&P - на 30,50 пункту (-2,55%), на індекс Nasdaq - на 56, 25 пункту (-2,57%).