ua en ru

На відкритті фондових торгів у США 4 жовтня очікується зниження провідних індексів

На відкритті фондових торгів у США 4 жовтня очікується зниження провідних індексів. Настрій інвесторів залишається песимістичним через ситуацію в Греції, в якій до кінця 2011 р. може статися дефолт економіки через боргову кризу.
Незважаючи на зусилля країни щодо дотримання режиму строгої економії, їй не вдасться виконати поставлені завдання зі зниження бюджетного дефіциту цього року. Тим часом саме виконання програми жорсткої економії є умовою для отримання чергового траншу кредиту від "трійки" міжнародних кредиторів (Євросоюз, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд).
Нагадаємо, на цьому негативному фоні минула сесія завершилася падінням провідних індикаторів до найнижчого рівня з вересня 2010 р. Ряд представників фінансового сектору опустилися в істотний мінус, котирування деяких з них обрушилися майже на 10%. Великі банки США опиняться в центрі уваги біржових трейдерів і сьогодні.
Побоювання інвесторів також викликають і перспективи світової економіки. Істотний вплив на діяльність трейдерів надасть виступ глави Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке. На думку аналітиків, голова організації знов відзначить повільне зростання глобальної економіки і високий ступінь ризику через проблем єврозони.
Занепад очікується і в сировинному секторі. Напередодні початку торгів "золоті" і "нафтові" ф'ючерси знизилися в ціні, що може негативно позначитися на котируваннях ведучих нафтовидобувних, нафтосервісних і металургійних компаній.
Крім того, негативна динаміка підтримуватиметься і корпоративними новинами. Зокрема, одному з найбільших авіаоператорів США American Airlines загрожує банкрутство. Згідно з прогнозами, за підсумками 2011 р. компанія знов продемонструє чисті збитки, як і впродовж трьох попередніх років. На тлі цих прогнозів напередодні котирування компанії впали на 32%.
Станом на 15:24 за київським часом індекс Dow Jones опустився на 109,00 пункту (-1,04%) - до 10420,00 пункту, індекс S&Р знизився на 11,80 пункту (-1,09%) - до 1074,50 пункту, а індекс Nasdaq відступив на 19,50 пункту (-0,94%) - до 2045,75 пункту.