ua en ru

На потреби медицини в Донецькій обл. СБ може виділити 20 млн дол. на 5 років, - Лазоришинець

На потреби медицини в Донецькій обл. СБ може виділити 20 млн дол. на 5 років, - Лазоришинець

Перший заступник міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець провів зустріч з головними лікарями східних областей, представниками Верховної Ради України, волонтерами, ректором Донецького національного медичного університету для вирішення проблеми переформатування роботи медичних установ у Донецькій і Луганській областях. Про це повідомили у прес-службі МОЗ.

Учасники робочої наради обговорили можливі зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької та Луганської областей і заходи щодо поліпшення ситуації у сфері надання медичної допомоги. Зокрема, зараз гостро стоїть питання про створення "Міжрегіонального багатопрофільного лікувально-діагностичного центру" для надання високоспеціалізованої медичної допомоги населенню прифронтових районів, адже потужні високотехнологічні центри із сучасним медобладнанням залишилися на окупованій території Донецька та Луганська.

"Нам потрібно відпрацювати модель, яка б влаштувала і лікарів, і пацієнтів на всіх рівнях надання допомоги. На звільнених територіях у порожніх приміщеннях медзакладів уже зараз є можливість починати надавати високоспеціалізовану допомогу. Потрібно терміново, до наступного тижня, виписати чіткі і детальні пропозиції щодо потреб, які ми зможемо подати в рамках проекту Світового банку. У разі якісного обґрунтування та позитивного рішення керівництва Світового банку, Донецька область зможе отримати 20 млн доларів на 5 років для потреб медицини. Луганська відповідно має шанс отримати 22 млн грн на 5 років", - зазначив Лазоришинець.

Він також нагадав, що відкритим залишається і питання перерозподілу бюджету на 2014 р., який був закладений на згадані області. Питання додаткового перенаправлення цих коштів на потреби територій, підконтрольних Україні, місцева влада має взяти під свій контроль.

Як повідомили під час наради, на сьогодні із близько 300 закладів на території Донецької області, на підконтрольній Україні території, залишилося лише 145 лікарень і 101 лікарня із 300 в Луганській обл. Ситуація з ліжковим фондом ще гірше. Так, у Донецькій області з понад 33 тисяч ліжок залишилося трохи більше 12 тис. (на підконтрольній Україні території), у Луганській - з понад 20 тис. ліжок функціонує 3675.

Раніше повідомлялося, що Світовий банк надасть Україні 300 млн дол. на проект щодо первинної та вторинної медичної допомоги.