ua en ru

На ММК ім. Ілліча в січні-вересні 2010 р. виробництво чавуну і сталі збільшилося в середньому на 30%, - В.Бойко

На Маріупольському металургійному комбінаті (ММК) ім. Ілліча за січень-вересень 2010 р. було вироблено 3,4 млн т чавуну, 4 млн т сталі, відвантажено 3,5 млн т прокату. Про це повідомив гендиректор ММК ім. Ілліча Володимир Бойко в інтерв'ю газеті комбінату "Іллічивець".
"Це в середньому на 30% більше, ніж за аналогічний період минулого року", - повідомив В.Бойко.
За його словами, дещо покращилися економічні показники виробництва. Так, витрати на одну гривню товарної продукції знизилися з 99,55 коп. до 97,04 коп.
"Рентабельність випущеної продукції за дев'ять місяців поточного року склала 3,05%, торік - 0,45%", - сказав В.Бойко.
Водночас він підкреслив, що динаміка кредиторської і дебіторської заборгованостей підтверджує висновок про те, що економіка ще далека від повного виходу із кризи і у багатьох платіжна дисципліна страждає: дебіторська заборгованість збільшилася з 1,857 до 4,055 млрд грн; кредиторська з 2,603 до 3,335 млрд грн.
"Додатковий негативний момент - зниження ціни на метал. Лише за останні місяці, наприклад, ціна рулону знизилася з 570 до 540 доларів США", - сказав В.Бойко.
За його словами, нестабільність цін на сировинні ресурси, їх зростання, зниження цін на металопродукцію багато в чому перекреслюють економічну віддачу.
В.Бойко також нарік на те, що "вартість газу, що купується Україною, декларується в 250 дол. за 1 тис. куб. м, а комбінат вимушений платити за цю ж тисячу 300 дол.".
Крім того, В.Бойко підкреслив, що в порівнянні з січнем 2010 р. вартість коксу на українському ринку виросла на 43%, концентрату - на 50%, аглоруда подорожчала на 79,4%, а лом - на 46%.
"На жаль, у мене не вийшло свого часу переконати керівництво країни в необхідності передачі комбінату коксохіму і ГЗК. Перспектива зупинки виробництва і банкротства, відсутність можливості виплати заробітної плати вже влітку цього року була як ніколи близька до своєї реалізації, не прийми ми рішення про об'єднання з "Метінвестом", - сказав В.Бойко.
"Нам допомогли наповнити портфель замовлень і забезпечили необхідним об'ємом сировини. Проте зрив виробництва у вересні вніс свої корективи в роботі. Такого НП в історії комбінату ще не було. Я говорю про серйозну аварію на ТВД-4 в ТЕЦ-1. Довелося зупиняти доменні печі, і як наслідок - не виконали графік вересня: недодали за конвертерною сталлю 36 тис. т, за продукцією МНЛЗ - 20 тис. т, за відвантаженням прокату - 15,6 тис. т.
Заходи щодо упорядковування устаткування і за всіма іншими напрямами дали можливість у жовтні працювати відносно стійко", - сказав В.Бойко.
Він також повідомив, що за три тижні жовтня на комбінаті приріст виробництва: з агломерату - 9,3 тис. т; із чавуну - 7,8 тис. т; зі сталі - більше 12 тис. т.
В.Бойко повідомив, що розробляється комплексна програма інвестицій в технічне переозброєння комбінату. Одними з перших напрямів стануть завершення будівництва комплексу пиловугільного вдування в доменному цеху, реконструкція ТВД-3.
"Наприклад, на ТВД-3 прийнято рішення виділити понад 20 млн дол.", - повідомив В.Бойко.
"В цілому у відносно близькій перспективі сума інвестицій у технічний розвиток комбінату, як уже озвучувалося, може досягти 2 млрд дол.", - додав В.Бойко.