ua en ru

На місці аварії літака Л.Качиньського під Смоленськом затримано троє польських журналістів

На місці аварії літака Ту-154М президента Польщі Леха Качиньського під Смоленськом було затримано троє польських журналістів, передає Associated Press з посиланням на дані Міністерства закордонних справ Польщі. За даними польського зовнішньополітичного відомства, польських журналістів затримали російські військові, після чого з них були узяті письмові пояснювальні про мету відвідування місця катастрофи, пише РБК.

Як йдеться в повідомленні польської радіостанції Polskie Radio dla Zagranicy, були затримані співробітники польських телеканалів TVP, Tvn24 і радіостанції RMF FM. Як відзначають самі працівники польських ЗМІ, вони запитали військових, чи можна їм зняти на камеру уламки лайнера. За їх словами, російські військовослужбовці відвели поляків до "посадової особи, в чиїй компетенції знаходилося це питання", проте там журналістів затримали. Ніяких оголошень про те, що на місце падіння Ту-154М прохід заборонений, не було, стверджують журналісти.

Польське посольство в Москві зв'язалося з місцевою владою і адміністрацією аеропорту "Північний", поряд з яким і знаходяться уламки Ту-154, з проханням звільнити журналістів, наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 р. в Смоленській області під Печерськом при заході на посадку в аеропорт Північний в умовах сильного туману розбився літак Ту-154 президента Польщі. На борту було 96 людей, 88 з яких летіли у складі офіційної делегації. Всі пасажири літака загинули, зокрема Л.Качиньський з дружиною, державні чиновники, представники силових органів і військового командування, відомі громадські діячі Польщі. Згідно офіційної версії, диспетчери неодноразово інформували екіпаж Ту-154 про те, що погода на аеродромі гірше встановленого мінімуму, і рекомендували піти на запасний аеродром.