ua en ru

На магістральному газопроводі в Івано-Франківській обл. відбулися 3 вибухи, - губернатор області

На магістральному газопроводі високого тиску " Уренгой-Помари-Ужгород у селі Небилів Рожнятівського району Івано-Франківської області відбулося вже три вибухи.

На магістральному газопроводі високого тиску " Уренгой-Помари-Ужгород у селі Небилів Рожнятівського району Івано-Франківської області відбулося вже три вибухи. Про це сьогодні повідомив голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрій Троценко, передає радіо "Свобода".

За його словами, всі три вибухи "слідують за одним почерком - закладаються відповідні вибухові пристрої в землю безпосередньо під газопроводом".

Так, 12 травня було виявлено витік газу на наземній ділянці переходу через р .. Лімниця магістрального газопроводу високого тиску " Уренгой-Помари-Ужгород. Під час ліквідації цієї аварії неподалік стався вибух на іншому газопроводі, по якому газ з Богородчанського підземного сховища подавався на компресорну станцію в Долині. На місці вибуху знайшли залишки вибухового пристрою, який керувався дистанційно.

Вчора прокуратура Івано-Франківської області розпочала кримінальне провадження за фактом вибуху на міжнародному газопроводі. Попередня правова кваліфікація цього кримінального порушення - "терористичний акт".

Досудове розслідування здійснює управління СБУ в області.

За словами Троценко, "оцінку цьому повинні дати відповідні комісії, які зараз активно працюють, але попередні дані свідчать, що це були сплановані вибухи, які ставили метою вивести з ладу міжнародний газопровід".

Він також вважає ще одним підтвердженням, що це сплановані акти, "те, що вони відбуваються саме тоді, коли міністр енергетики їде в Брюссель проводити переговори щодо підписання широкомасштабної угоди щодо постачання газу".

На території Прикарпаття газопроводи взято під посилену охорону, до цього будуть залучатися не тільки правоохоронці, але й представники батальйону територіальної оборони.