ua en ru

На Хрещатику замість каштанів можуть висадити інші дерева

Італійська сторона - питомник Сандро Брускі - готова замінити каштани, що були доставлені в Україну раніше на інші рослини, однак наявні у питомнику каштани українців не влаштовують. Відповідна домовленість була досягнута українською стороною з італійським питомником під час робочої поїздки 7-9 жовтня 2013 р. українців до Італії, повідомила голова тимчасової контрольної комісії Київради з питання перевірки факту висадження на вул. Хрещатик каштанів кінських звичайних замість каштанів кінських м'ясочервоних Бріоті у квітні 2013 р. Тетяна Меліхова, передає прес-служба київського осередку "Батьківщини".

"За словами учасників поїздки, в Італії немає здорових дерев-каштанів сорту Бріоті. Саме тому, на їхню думку, немає сенсу вимагати від італійського питомника замінити поставлені раніше в Україну каштани кінські звичайні на каштани саме сорту Бріоті. Як варіант, було досягнуто домовленості, що українці можуть вибрати ті дерева, які вважатимуть за потрібне на суму, рівнозначну попередній домовленості з закупівлі каштанів Бріоті. Наприклад, дерева сорту Ліквідамбар, Платанус або Аескулус карнеа", - зазначила Меліхова.

Відповідне питання вирішуватиметься 7 листопада у КМДА на конференції за участі експертів, чиновників, депутатів тощо. Водночас, на думку Меліхової, мешканці Києва навряд чи погодяться на цю пропозицію.

"Наша комісія на основі наявної інформації зробить відповідні висновки та надасть свої позиції щодо заміни каштанів кінських, які були доставлені в Україну замість каштанів сорту Бріоті. Відповідна інформація буде розглядатися на наступному засіданні комісії, що відбудеться наприкінці наступного тижня", - повідомила Меліхова.

Наразі Київ у двотижневий термін має визначитися, який варіант вирішення проблеми обрати: або погодитися на заміну дерев, які не будуть каштанами, але будуть більш стійкими до молі, негоди, особливостей клімату тощо, або змусити ТОВ "Професійний садівник", яке виграло тендер на закупівлю, купити каштани саме сорту Бріоті, але шукати їх в розсадниках інших країн Європи.

Комісія прийняла рішення звернутися до слідчого управління ГУ МВС України в м. Києві, де ведеться досудове розслідування кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 у справі закупівлі та висадження каштанів не того сорту, з проханням прискорити розгляд справи та надати результати розслідування, які є у їхньому розпорядженні на даний момент.