ua en ru

На Донбасі необхідно переходити до пошуку легітимних шляхів виходу з ситуації, - експерт

Після референдумів на Донбасі необхідно переходити до пошуку легітимних шляхів виходу з ситуації, яка сьогодні склалася в Україні. Про це заявив директор Інституту української політики Кость Бондаренко, коментуючи вимоги Партії регіонів припинити АТО на сході і розпочати широкий діалог щодо стабілізації ситуації.

"Велика надія є на те, що все-таки пройдуть президентські вибори і легітимізують владу в країні, і після цього процеси в країні перейдуть у легітимне русло. Це важливо, але цього сьогодні не досить. Нехай те, що сталося (референдум - ред.), і не буде мати якихось правових наслідків, але й не брати до уваги той факт, що сьогодні на Донбасі спостерігається дуже велика активність громадян, багато громадян активно брали участь у так званому референдумі, демонстрували свою позицію, не можна, - заявив політолог. - Очевидно, що якщо велика кількість громадян активно демонструє свою незгоду з тією політикою, яка сьогодні проводиться в країні, то з цими людьми потрібно встановлювати діалог. Це, як мінімум, привід для Києва задуматися і дещо змінити свою політику щодо сходу країни".

Також Бондаренко зазначив, що сьогодні низка політичних сил, зокрема - Партія регіонів, намагається донести ці думки до політиків, що приймають ключові рішення в Києві.

"Я вважав, вважаю і буду вважати, що діалог, широка дискусія, ініційовані круглі столи повинні взяти верх над спробами проводити безплідну і згубну антитерористичну операцію, яка сьогодні забирає життя громадських активістів та мирного населення, але не вирішує проблему збройних сепаратистів", - зазначив Бондаренко.

За його словами, саме широкий діалог має замінити собою силове протистояння.

"В Україні сьогодні царює хаос. Щоб його подолати, потрібно почати щось робити комплексно. Нам усім потрібно зрозуміти, що не може так бути, що винен у всьому схід, або винен у всьому, скажімо, захід. Наводити порядок в країні потрібно одночасно - і в центрі, і на заході, і на сході", - підкреслив експерт.

При цьому Бондаренко підтримав тезу, озвучену Партією регіонів, про те, що сьогодні українська влада допускає велику помилку, формуючи і озброюючи так звані добровільні спецбатальйони. "Найголовніше питання - а хто цих людей потім буде роззброювати? І чи не доведеться через деякий час нам проводити антитерористичні операції, але щодо тих, кого сьогодні подають в новинах як героїв? У подібних ситуаціях зброя потім не складається роками. У результаті виникають нові інциденти, нові точки напруженості", - резюмував експерт.

Нагадаємо, що раніше Партія регіонів виступила з рішучим протестом проти масового вбивства людей у східних і південних регіонах України з вимогою до влади негайно припинити антитерористичну операцію на Донбасі.