ua en ru

На Чорнобильській АЕС завершила роботу експертна місія МАГАТЕ

На Чорнобильській АЕС завершила роботу експертна місія МАГАТЕ з розгляду причин, ходу ліквідації та радіаційних наслідків часткового обвалення покрівлі і стінних конструкцій машинного залу блоку N4 ЧАЕС. Про це повідомила прес-служба ЧАЕС.

На підсумковій нараді, яка відбулася 7 червня 2013 р. експерти представили свої попередні загальні висновки та рекомендації.

Експерти позитивно оцінили дії персоналу Чорнобильської АЕС, як під час події, так і під час її ліквідації та розслідування причин.

Зокрема, було відзначено, що ЧАЕС швидко і професійно зреагувала на подію, своєчасно оприлюднила інформацію про неї і оперативно інформувала громадськість про хід подальших дій. Були підкреслені зусилля ЧАЕС з управління наслідками події таким чином, щоб уникнути затримок з реалізацією заходів у рамках плану здійснення заходів на об'єкті "Укриття" (SIP), зокрема, будівництва НБК.

Експерти дали ряд попередніх рекомендацій, які стосувалися, в першу чергу, запобігання можливості пошкодження інших будівельних конструкцій, а також порекомендували ЧАЕС реалізувати ряд організаційно-технічних заходів щодо посилення контролю будівельних конструкцій та підвищення загальнопромислової та радіаційної безпеки.

Остаточний офіційний звіт за результатами місії МАГАТЕ буде представлений на початку липня і поширений серед всіх зацікавлених організацій.

Нагадаємо, що в лютому 2013 р. імовірно в результаті скупчення снігу на промисловому майданчику ДСП "Чорнобильська АЕС" (зона відчуження) сталося часткове обвалення 10 стінових панелей і легкої покрівлі машинного залу енергоблока N4 на загальній площі 600 кв. м.

Читайте також: МАГАТЕ розгляне хід ліквідації та наслідки обвалення покрівлі на ЧАЕС