ua en ru

На аукціоні з продажу ОВДП 7 червня можна чекати зростання попиту, - експерт

На аукціоні з продажу облігацій внутрішньої державної позики, який уряд проведе у вівторок, 7 червня, можна чекати зростання попиту серед інвесторів, вважає фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

«Ліквідність банківської системи істотно покращилася, а, значить, можна чекати зростання попиту на аукціоні. Відкритим залишається питання: чи приведе збільшення об'єму поданих заявок до задоволення деяких з них. Ставки на вторинному ринку державних облігацій все ще не повернулися до рівня двотижневої давності, і це може привести до того, що подані біди знов розташовуватимуться за дохідністю вище, ніж орієнтири уряду.

Найбільш критична ситуація знову склалася на короткому кінці кривої, де уряд більш вередливий. Пропоновані на аукціоні серії піврічних і річних облігацій будуть вперше виведені на ринок. Орієнтир дохідності за шестимісячними паперами Мінфіну навряд чи зміниться (6%) і учасники ринку неохоче купуватимуть такі дорогі короткі папери. Заявки щодо річних облігацій уряд давно чекає у діапазоні 7,0%-7,25%, але на цьому аукціоні вірогідність не дочекатися дуже висока. Причини залишаються незмінними, але також додається факт активізації корпоративних позичальників, яка припадає на червень (вихід на ринок нових емітентів). Більшість нових випусків пропонують значну премію до суверенної кривої і багато інвесторів, на яких не поширюється обмеження на покупку недержавного боргу, стикаються з важким вибором між корпоративними і державними паперами. Як показують результати розміщення деяких корпоративних облігацій, вибір не завжди робиться на користь державного сегменту. У найближчі декілька тижнів випуски якісних корпоративних облігацій продовжаться, а премія до суверенної кривої варіюватиметься від декількох сотень базисних пунктів (ВТБ Банк) до близько 900 б.п. (Київхліб). Таким чином, основна надія уряду на поточному аукціоні - це трирічні облігації, дохідність за якими на попередніх розміщеннях досягла позначки в 10% (мінімальний рівень бідів, на який і орієнтуватиметься Мінфін). Втім, враховуючи складну ринкову ситуацію, уряд може бути лояльнішим і задовольняти заявки аж до рівня в 10,2%, на якому були встановлені ставки відсікання при попередньому розміщенні трирічних облігацій», - сказав експерт.