ua en ru

На АЕС "Фукусіма-1" стався третій вибух

Третій за рахунком вибух стався на японській атомній електростанції (АЕС) "Фукусіма-1", що постраждала в результаті потужного землетрусу в минулу п'ятницю. Про це повідомляє BBC. Вибух стався на другому реакторі, який інженери намагалися стабілізувати. Влада Японії раніше заявляла, що існує висока ймовірність розплавлення паливних стрижнів на всіх 3 реакторах АЕС "Фукусіма-Дайічі" ("Фукусіма-1").
Раніше в понеділок на АЕС був зафіксований другий за три дні вибух водню, проте реактор не постраждав, і японська влада запевняла, що загрози підвищення рівня радіації поки немає.
Нагадаємо, в Японії 11 березня 2011 р. сталася серія землетрусів, магнітуда найсильнішого склала 9,0 (за даними Японського метеорологічного управління). Землетруси призвели до вибухів на першому і третьому енергоблоках АЕС "Фукусіма-1" і витоку радіації на підприємстві. В межах 30 км від АЕС була оголошена евакуація. Надзвичайна ситуація була оголошена і на сусідній АЕС "Фукусіма-2", де також вийшла з ладу система аварійного охолодження.