ua en ru

М.Азаров: Потрібно збільшити вирощування картоплі в промислових масштабах

Для зниження ціни на картоплю необхідно збільшити частку її виробництва в промислових масштабах. Про це заявив журналістам прем'єр-міністр України Микола Азаров, перебуваючи з візитом в Інституті картоплярства, передає кореспондент РБК-Україна.

"Є серйозні підстави вважати, що нас очікує світове зростання цін на продовольство. Це означає, що ми маємо до нього підготуватися... За 20 років ми втратили організоване вирощування картоплі, тобто промислове вирощування. Практично лише 2% всієї картоплі вирощується зараз спеціалізованими господарствами, а 98% - населенням. А це означає, що ми завжди працюємо на дефіциті: скільки підвезли - стільки й продали, а підвезли рівно стільки, скільки потрібно для того, щоб утримати високі ціни. Тому рентабельність зараз сягнула 400%", - сказав М.Азаров, додавши, що така ситуація призводить до подорожчання картоплі для кінцевого споживача.

Прем'єр-міністр підкреслив, що держава повинна створити такі умови, щоб було вигідно вирощувати картоплю в промислових масштабах і щоб частка промислового вирощування складала не менше 50%. Також він зазначив, що держава повинна створити умови для побудови нових овочесховищ та логістичних схем постачання картоплі в обсягах, достатніх для утримання нормальної ціни.

Крім того, М.Азаров заявив, що для розвитку картоплярства необхідно забезпечити новим посівним матеріалом як підприємства, що вирощують картоплю в промислових масштабах, так і приватні садиби. Прем'єр-міністр пообіцяв преференції крупнотоварним виробникам картоплі та інвесторам, які побажають споруджувати нові овочесховища, а також сказав, що необхідно знизити вартість електроенергії для тих, хто вкладатиме кошти в будівництво теплиць.