ua en ru

МВФ і Всесвітній банк оптимістично дивляться на розвиток економіки України, - Рада НБУ

МВФ і Всесвітній банк оптимістично дивляться на розвиток економіки України, - Рада НБУ Фото: Богдан Данилишин (УНІАН)

У раді відзначили позитивні прогнози світових фінансових інституцій щодо макроекономічних показників України

Згідно з оприлюдненими прогнозами Міжнародного валютного фонду і Світового банку, економіка України в найближчій перспективі буде розвиватися в позитивному ключі. Про це на своїй сторінці у Facebook написав глава Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

"Загалом на 2018 рік оцінка зростання реального ВВП коливається в межах 3,2% -3,5%, споживчої інфляції в межах однозначного числа на кінець року в річному вимірі - від 8,9% (НБУ) до 9% (МВФ) і 9 9% (Світовий банк). Таким чином, на розвиток макроекономічної ситуації в Україні в цьому році всі дивляться з помірним оптимізмом", - констатував він.

Данилишин також зазначив, що щодо наступного року, то прогнози також оптимістичні. Так, прогноз економічного зростання України на 2019 - у МВФ тепер становить 3,3% (у попередньому прогнозі було 4%), Світового банку - 4%, а НБУ - 2,9%.

Згідно з прогнозами світових фінансових інститутів, основним двигуном зростання економіки буде залишатися приватне споживання. По-перше, зберігатися високі темпи зростання реальних заробітних плат, стимульовані активними міграційними процесами. По-друге, пом'якшується фіскальна політика, у тому числі з-за подальшого підвищення соціальних стандартів. Також, як і в минулому році, збережеться активна інвестиційна діяльність підприємств.

У той же час, відзначає Данилишин, світові фінансові інститути прогнозують погіршення умов торгівлі, що негативно відіб'ється на платіжному балансі України, а також те, в 2018 і 2019 роках Україна буде стикатися зі значними фінансовими потребами і ризиками в бюджетній сфері.

"Тому важливо не зупиняти темп реформ. Це важливо для залучення відповідного міжнародного фінансування, управління фіскальними ризиками і підтримки макроекономічної стабільності", - резюмував глава Ради НБУ.

ЩОДО МАКРОЕКОНОМІЧНИХ ПРОГНОЗІВ і оцінок для зростання ВВП на рівні 4-6% Україні потрібно забезпечити рівень інвестицій...

Опубліковано Богданом Данилишиним 20 квітня 2018 р.

Нагадаємо, нещодавно МВФ переглянув макроекономічний прогноз по Україні.