ua en ru

МВФ затвердив виділення кредитного траншу Греції у розмірі 2,2 млрд євро

Рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) затвердила виділення Греції чергового кредитного траншу у розмірі 2,2 млрд євро. Новий пакет допомоги, що виділяється МВФ у співпраці з Євросоюзом (ЄС), надається республіці в рамках 3-річної програми економічного порятунку, повідомляє Reuters.
Нагадаємо, раніше на засіданні Єврогрупи, яке пройшло 30 листопада 2011 р., було ухвалено рішення про виділення країні кредитного траншу у розмірі 8 млрд євро. Очікується, що кошти будуть перераховані на рахунки грецького уряду вже до середини поточного місяця.
В кінці жовтня 2011 р. на саміті ЄС голови країн прийшли до угоди про запуск нової програми порятунку грецької економіки, яка передбачала виділення країні фінансової допомоги у розмірі 110 млрд євро, при цьому з приватними кредиторами була досягнута домовленість про списання половини державного боргу, тобто близько 100 млрд євро. Проте надання допомоги було заморожене через наміру екс-голови Кабінету міністрів Греції Георгіоса Папандреу провести референдум, на який би виносилося питання про те, приймати допомогу чи ні. У результаті даний крок коштував йому крісла прем'єр-міністра, а ЄС припинив всі фінансові операції з Афінами. У випадку, якщо б виділення чергового траншу не було схвалене, вже до кінця цього року країну чекав би колапс, оскільки держава не змогла б розрахуватися з бюджетним сектором. Для решти єврозони це означало б додаткове посилення негативних ефектів боргової кризи.