ua en ru

МВФ: Вимоги до достатності капіталу банків Європи повинні бути вище стандарту "Базель III"

Вимоги до достатності капіталу європейських банків повинні бути вище передбачених за стандартом "Базель III". Таку думку висловив заступник голови Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду (МВФ) Аджай Чопра, який виступив на економічній конференції у ірландському м.Кенмер, передає Reuters.
За його словами, з урахуванням складної економічної ситуації мінімальні вимоги до достатності капіталу повинні бути ще більш жорсткими, тобто вище запропонованих 7%.
Нагадаємо, прийнятий 12 вересня 2010 р. новий пакет міжнародних банківських нормативів, що отримав назву "Базель III", передбачає послідовне підвищення мінімальних вимог до достатності капіталу банків. Так, коефіцієнт достатності основного капіталу першого рівня (common equity, або звичайні акції банку плюс нерозподілений прибуток, у відношенні до сукупних активів, зважених за рівнем ризику) підвищуються до 4,5% з 2%. Крім того, банки зобов'язані сформувати спеціальний буферний резервний капітал у розмірі 2,5% від активів (понад капіталу першого рівня). З урахуванням цієї "подушки безпеки" мінімальні вимоги до базового капіталу першого рівня (common equity) зростають до 7% - тобто більше ніж у три рази з колишніх 2%.
Якщо банки не зможуть сформувати необхідний буферний капітал, вони зіткнуться з регулятивними обмеженнями на виплату дивідендів і бонусів співробітникам. Стандарт "Базель III" також передбачає підвищення мінімальних вимог до капіталу першого рівня (Tier 1), що складається з базового компонента common equity і додаткових інструментів, поглинаючих збитки в ході поточної діяльності банку, до 6% замість 4%.