ua en ru

МВФ: США і Євросоюз "грають з вогнем", затягуючи прийняття заходів по скороченню бюджетного дефіциту

США і Євросоюз "грають з вогнем", затягуючи прийняття заходів, необхідних для скорочення бюджетного дефіциту. Про це йдеться в доповіді про перспективи розвитку світової економіки Міжнародного валютного фонду (МВФ), передає Reuters.
"Ми не можемо дозволити собі так керувати світовою економікою, постійно відкладаючи важливі рішення, бо це гра з вогнем", - заявив директор МВФ по грошових ринків і ринків капіталу Хосе Вінальс. - "Ми вступили в нову стадію (світового) кризи, яку я б назвав політичною стадією".
Аналітики МВФ вважають, що з моменту квітневого звіту, над світовою економікою нависла більш серйозна загроза, і привели в приклад тривалий боргову кризу єврозони, а також сигнали про перегрів ринків, що розвиваються. МВФ також знизив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) США з 2,8 до 2,5% в 2011 р. і з 2,9 до 2,7 відсотка в 2012 р.
"Однією з основних проблем США залишаються політична боротьба за підвищення боргового порога", - йдеться в повідомленні
Прогноз зростання економіки єврозони в 2011 р. МВФ підвищив до 2% з 1,6%. У 2012 р. очікується зростання в 1,7%, в порівнянні з попереднім прогнозом в 1,8%.
Прогноз зростання для ринків, що розвиваються залишився без змін або трохи скоротився. У той час як прогноз зростання китайської економіки залишився на рівні 9,6 відсотка в 2011 р., російської економіки - на рівні 4,8%, прогноз Бразилії скоротився до 4,1% з 4,5 відсотка, що очікувалися в квітні.
Зростання економік цих країн, включаючи Індію і Південну Африку, що утворюють так звану групу БРІКС, останнім часом випереджає зростання розвинених країн, йдеться в доповіді МВФ. Однак стрімке зростання економік, що розвиваються привів до необхідності посилення монетарної політики. Але деякі країни неохоче йдуть на такий крок, побоюючись піддати ризику економічне зростання і залучити зайву ліквідність, яка буде тиснути на валютний курс цих країн, - вважають аналітики.