ua en ru

МВФ рекомендує створити окрему структуру для управління держмайном

МВФ рекомендує створити окрему структуру для управління держмайном Фото: Міжнародний валютний фонд

У короткостроковій перспективі це може бути підрозділ при Міністерстві фінансів України

Портфель державного майна в Україні є джерелом фіскального ризику. Структура володіння та управління такого роду майном децентралізована і фрагментарна, тому необхідно створити управлінську структуру, яка б контролювала і несла відповідальність за ці об'єкти. Про це йдеться в звіті Міжнародного валютного фонду (МВФ) "Огляд управління державними фінансами", опублікованому днями на сайті організації та датованому вереснем 2014 року.

Крім того, у сфері державного майна необхідно удосконалити нормативно-правову базу, структуру власності та політики забезпечення прозорості.

На думку МВФ, такого роду реформи будуть тривати роками, тому в короткостроковій перспективі повинні бути як мінімум впроваджені інституційні структури, які забезпечать визначення розміру консолідованого портфеля, фіскальних ризиків, пов'язаних із сектором, а також реалізацію політики прозорості.

У звіті говориться, що для цього у Міністерстві фінансів України потрібно створити підрозділ, який буде займатися визначенням ризиків портфеля та управління ними, контролем над усіма фінансовими потоками і визначенням вартості портфеля. Це робота має супроводжуватися публікацією щорічних звітів про портфель держмайна, в якому повинні бути дані про потенційної вартості об'єктів.

У середньостроковій перспективі необхідно переглянути нормативно-правову базу управління і нагляду, а також розглянути можливість створення більш амбітною управлінської структури. Такої, яка б сконцентрувала відповідальність за активне володіння портфелем, фінансовий контроль і здійснення приватизації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що МВФ підтримує зниження ставок ЄСВ.