ua en ru

МВФ підтримує зниження ставок ЄСВ

МВФ підтримує зниження ставок ЄСВ Фото: глава МВФ Крістін Лагард

Зміна податкового навантаження на оплату праці не зашкодить цілісності державних фінансів України, вважають у фонді

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в Україні вимагає термінової уваги. Якщо нічого не буде зроблено, бюджет країни втратить дохід у розмірі 4,5% ВВП через передбачене законом, прийнятим у березні 2015 року, зниження ставки ЄСВ. Про це йдеться в опублікованому днями звіті Міжнародного валютного фонду (МВФ), датованому жовтнем 2015 року.

У повідомленні говориться, що Міністерство фінансів України вивчає ряд варіантів, які дозволили б знайти відповідний і нейтральний по прибутковості підхід до зниження ставки, яка, перебуваючи на рівні 40% від заробітної плати, перевищує показники в усіх країнах ОЕСР.

МВФ відзначає також, що в Україні тіньовий сектор економіки займає дуже значну частку, і це є великою перешкодою для розвитку країною свого економічного і соціального потенціалу.

Перенесення податкового навантаження з праці не може зашкодити цілісності державних фінансів, і ці втрати можуть бути компенсовані іншими надійними джерелами податкових надходжень.

З цим питанням тісно пов'язана проблема спрощеної системи оподаткування (єдиного податку), яка спочатку розроблялася для малих підприємств, але з часом стала застосовуватися не тільки ними.

На даний момент, зазначає МВФ, система дозволяє платникам податків, які відповідають певним критеріям, сплачувати низький податок на прибуток і символічний соціальний внесок, дає широкі можливості роботодавцям уникати оподаткування, укладаючи зі своїми співробітниками контракти, як з незалежними підприємцями.

Для відновлення горизонтальної справедливості по відношенню до звичайних працівників, необхідна корінна реформа єдиного податку. Реформа повинна вирішити такі проблеми: граничний розмір доходу (обороту) для ЄП, який на даний момент дуже високий; система, фактично, скасовує граничне значення доходів для реєстрації платника ПДВ; система необґрунтовано поширюється на юридичних осіб і створює для найманих працівників значні стимули у формі зниження платежів з податку та ЄСВ для перетворення у незалежних підприємців - при цьому з даною практикою зараз складно боротися з-за поганих правил і незадовільної практики забезпечення дотримання законів

У цьому звіті також схвалюється фондом зниження ставок ЄСВ (як окремого податку з фонду оплати праці в його нинішній формі) і впровадження набагато більш суворого режиму (насправді) самозайнятих платників податків. При цьому фонд заявляє про відсутність впевненості у тому, що саме по собі зниження ставок дасть можливість істотно зменшити тіньовий сектор.

Можливим сценарієм, за даними звіту, може стати більш помірне, ніж планується зараз, зниження середньої ставки ЄСВ, приміром, до 28% (із збереженням лише невеликої кількості існуючих на сьогодні 67 ставок на основі рівня ризику), підвищення граничного розміру цього податку з фонду оплати праці до 25 мінімальних зарплат і компенсація надходжень, головним чином, за рахунок непрямих податків

Нагадаємо, раніше повідомлялося, Міністр фінансів України Наталія Яресько прогнозує паузу в кредитуванні України Міжнародним валютним фондом (МВФ) у випадку зміни уряду.