ua en ru

МВФ рекомендує Білорусі перейти до плаваючого курсу рубля і заморозити зарплати, - голова місії МВФ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) порадив Мінську перейти до плаваючого курсу рубля, заморозити зарплати, підвищити процентні ставки і різко скоротити кредитування економіки Білорусі, яка просить у фонду черговий кредит для стабілізації фінансової системи, яка переживає найжорстокішу за останні десять років кризу. Про це сказав глава місії МВФ Кріс Джарвіс на прес-конференції в Мінську, повідомляє Reuters.
"Валютний ринок зараз не працює. Ми рекомендуємо перейти на режим плаваючого обмінного курсу. Обмінний курс буде встановлюватися під впливом ринкових сил", - сказав Джарвіс.
"Ми пропонуємо провести повну лібералізацію всіх сегментів валютного ринку та уніфікацію курсів", - додав він.
Коментуючи те, що з червня Нацбанк Білорусі в четвертий раз за рік підвищив ставку рефінансування до 16 відсотків, Джарвіс зазначив: "Витоки кризи лежать в надмірному кредитуванні та підвищенні оплати праці до того рівня, який економіка не могла собі дозволити... Необхідно скоротити кредитування в рамках державних програм. Підвищити процентні ставки вище рівня інфляції. Державі слід вийти на бездефіцитний бюджет, не допускати підвищення зарплат у поточному році".
За його словами, МВФ, який видав Білорусі кредит на 3,5 млрд дол. в 2009-2010 рр., поки не визначився, яким і коли може бути новий кредит.
Крім того, коментуючи рішення білоруської влади ввести жорсткі обмеження на вивезення товарів за межі країни, Джарвіс зазначив, що МВФ не схвалює адміністративні обмеження цін: "Я не вважаю, що цінові обмеження є хорошою ідеєю, оскільки це призведе до виникнення дефіциту".
Нагадаємо, місія МВФ, яка оцінює стан білоруської економіки, працює в країні з 1 червня. У перший день роботи місії білоруська влада звернулися до фонду з проханням про кредитну підтримку, заявивши, що хотіла б отримати від 3,5 до 8,0 млрд дол.