ua en ru

МВФ закликає ЄЦБ зробити кроки у випадку поглиблення боргової кризи в Європі

Міжнародний валютний фонд (МВФ) звернувся до експертів Європейського центрального банку (ЄЦБ) з проханням не зволікати з вжиттям заходів у випадку, якщо боргова криза в Європі продовжить загрожувати економічному зростанню регіону і дестабілізувати ситуацію на фінансовому ринку. Відповідна позиція МВФ міститься в оприлюдненому сьогодні звіті за прогнозами регіонального економічного зростання (Regional Economic Outlook) для Європи, який публікується два рази в рік.
У документі МВФ міститься ряд конкретних пропозицій, яким може послідувати ЄЦБ у випадку погіршення ситуації. Зокрема, економісти МВФ пропонують європейському ЦБ дотримуватися політики зниження базової облікової ставки в разі збереження ризиків для економічного зростання. Крім того, на думку МВФ, ЄЦБ, можливо, доведеться відновити операції із забезпечення банків ліквідністю на більш тривалі терміни, якщо обстановка на ринку міжбанківського кредитування буде погіршуватися. Ще одним кроком ЄЦБ може стати "обіцянка продовжувати купівлю держоблігацій країн єврозони до тих пір, поки це буде необхідно", наголошується в матеріалах МВФ.
ЄЦБ піднімав базову облікову ставку вже двічі за цей рік, намагаючись подолати інфляцію, що перевищила встановлений Європейським союзом рівень 2%. Минулого місяця експерти ЄЦБ знизили прогноз по зростанню ВВП регіону, що змусило європейських політиків діяти. 15 вересня п'ятірка найбільш впливових центральних банків (ЦП) світу - Федеральна резервна система США, Європейський центробанк (ЄЦБ), Банк Англії, Банк Японії і Швейцарський національний банк - оголосила про додаткові заходи підтримки фінансового сектора на тлі боргової кризи в єврозоні. Центробанки прийняли спільне рішення провести до кінця 2011 р. три тендера з надання комерційним банкам доларової ліквідності строком на три місяці. Зараз європейські лідери розглядають можливість надання банкам довгострокового фінансування, повідомив один з представників ЄЦБ, який побажав залишитися невідомим.
Економісти очікують, що ЄЦБ знизить базову облікову ставку в грудні 2011 р. на 0,25 процентного пункту - до 1,25%. Зараз ставка ЄЦБ знаходиться на рівні 1,5%.
Наприкінці вересня МВФ знизив прогноз зростання світової економіки в 2011 і 2012 р. до 4%. До цього МВФ прогнозував зростання світового ВВП на 4,3% в 2011 р. і на 4,5% - в 2012 р. Одночасно експерти МВФ висловили заклопотаність діями європейських політиків, які не вживають необхідних кроків для стримування боргової кризи, штовхаючої Грецію на межу дефолту. У той же час експерти МВФ запевнили, що, незважаючи на уповільнення темпів економічного зростання в єврозоні, МВФ підтримає ЄЦБ у разі прийняття рішення про зниження процентних ставок.