ua en ru

У МВФ закликали Україну починати продавати державні підприємства

У МВФ закликали Україну починати продавати державні підприємства Фото: МВФ (flickr.com/Jamille Wilson)

Такий крок поліпшить ситуацію в економіці

Керівник місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Рон Ван Роден заявив про необхідність початку приватизації держпідприємств для залучення інвестицій в українську економіку та боротьби з корупцією в ході зустрічі з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм в Києві, повідомляє "Дзеркало тижня".

"Саме зараз час починати продавати державні підприємства, що поліпшить ситуацію в економіці та поліпшить ситуацію з корупцією. Створення Антикорупційного суду вважаю критично важливим доповненням до раніше створених НАБУ, САП і НАЗК", - сказав він.

Рон Ван Роден також зазначив, що Україна потребує великих інвестицій, як внутрішніх, так і іноземних.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив сподівання, що процес приватизації в Україні розпочнеться вже цієї весни. "Сповнений оптимізму, що вийдемо на позитивне рішення ", - зазначив Парубій.

Раніше заступник голови Фонду державного майна України Юрій Нікітін заявляв про плани ФДМУ по приватизації енергетичних активів у другій половині 2018. На його думку, продаж пакетів акцій обленерго доцільна лише після введення RAB-регулювання.

"З погляду приватизації важливо, щоб цей механізм запрацював. Щоб інвестор розумів, як він може повертати свої інвестиції – ті, які він буде вкладати в компанію, — сказав заступник голови ФДМ. — В ідеалі, щоб воно (RAB-регулювання) запрацювало до того, як об'єкти будуть приватизовані".

На його думку, введення RAB дозволить залучити додаткові інвестиції та надходження в держбюджет.

"В нашому розумінні, з точки зору вартості цих активів – їх вартість повинна зрости, причому досить серйозно, якщо буде введено RAB-регулювання в цих компаніях", — зазначив Нікітін.

Нагадаємо, згідно із затвердженим планом приватизації, в 2018 році ФДМ планує виставити на продаж "Хмельницькобленерго" (70%), "Миколаївобленерго" (70%), "Харківобленерго" (65%), "Запоріжжяобленерго" (60%), "Тернопільобленерго" (50,9%), "Черкасиобленерго" (46%), "Сумиобленерго" (25%), "Донбасенерго" (25%), "Одесаобленерго" (25%).